Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Záhadná smrt na Kypru! Martin (†18) se z praxe už nevrátil

Autor: Čas.sk, šim - 
4. září 2012
13:11

Měla to být jeho poslední letní praxe, po které ho čekal už samostatný dospělácký život. Domů se však z ní už nevrátil. Slovneský student Martin P. (†18) na Kypru spadl z útesu a utopil se. Kdo za tuhle zbytečnou smrt může?

Martin vystudoval SOŠ obchodu a služeb ve slovenském Trenčíně. Přestože už studium skončil, škola mu ještě zprostředkovala letní praxi na Kypru. Dozor nad studentem, který nebyl studentem této školy už od června, převzala zprostředkovatelská agentura.

Ta tvrdí, že chlapec byl plnoletý a že nemohli kontrolovat to, co dělal ve volném čase. Co se přesně na Kypru stalo, nechce nikdo komentovat. Jisté je jen to, že Martin spadl z útesu do moře a utopil se. Jaké byly ale okolnosti a příčiny pádu, o tom policie mlčí.

Jeho tělo bylo nalezeno poblíž komplexu jeskyní v Ayia Napa. Policii, která měla problém s identifikací, pomohl až Martinův kamarád, který ho poznal.

Podle zahraničních médií, které o smrti mladého Slováka informovaly, čerstvý maturant celou noc, která předcházela tragické události, proflámoval. Jeho tělo objevil plavčík, který ho okamžitě vytáhl na břeh. Lékař, který byl k němu přivolán, však už mohl konstatovat pouze smrt.

„V červnu složil závěrečné zkoušky. Škola mu pomohla ještě zprostředkovat praxi. K tragédii se nechceme také na žádost rodiny vyjadřovat. Všechny to velmi zasáhlo,“ řekla Novému Času ředitelka školy Mária Hančianská.

Podle informací Nového Času došlo k tragédii 26. srpna v době, kdy měl Martin své osobní volno. Možná se nechal unést krásným přímořským prostředím a volností, kterou najednou nabyl. Nikdo zatím ani nevyloučil, zda mohl svou roli sehrát také alkohol.

„Když jsme jezdili na výlet se školou, jeli s 28 studenti dva profesoři. Nesměl se pít alkohol. A to jsme jeli jen 20 km od školy. Tam jsou v cizím světě, je tam úplná volnost a žádná kontrola,“ řekl smutně Novému Času jeden z Martinových přátel.

Rodina a přátelé se stále nemůžou s Martinovým náhlým odchodem smířit. Agentura, která praxi na Kypru zajišťuje, vyjádřila příbuzným upřímnou soustrast. „Bohužel takovou situaci a nehodu nedokážeme ovlivnit. A o přesto, že v oblasti působí pedagogický dozor zabezpečený naší společností. Snažíme se mladé lidi usměrnit,“zní stanovisko agentury, která na vlastní náklady zabezpečila přepravu Martinových osobních věcí na Slovensko.

Studenti během praxe dostávají mzdu 400 eur za měsíc. Peníze však získává také samotná agentura za zprostředkování i škola, která studenty pro práci na Kypru dodává.



xoulinka ( 4. září 2012 15:46 )

To jste jako úplně pitomí? Kdo by ho měl asi tak hlídat a mít na starost? Škola s tím nemá nic společného, agentura nemůže z Čech kontrolovat co děláte ve svém volném čase a ani nevidím důvod, proč by měla. To je stáž, kde se staráte sami o sebe a proto tam také hodně mladých jezdí. Je mi to líto a rodině přeji úpřímnou soustrast, ale obviňovat kohokoliv jiného než tohoto kluka je směšné

eneola ( 4. září 2012 15:15 )

..treba proto ze oba "platky" patri pod Ringier...

londynskypes ( 4. září 2012 15:05 )

byl vozralej

kacota ( 4. září 2012 13:41 )

Blesk furt vyťahuje krimi z Nového času..Ale nikto nechápe načo

kriona ( 4. září 2012 13:36 )

Pokavad mu bylo osmnáct tak za sebe nese odpovědnost sám!a není třeba hledat viníka jinde!

Zobrazit celou diskusi