Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školní maraton startuje: Kolik bude stát prvňáček? Až 12 tisíc!

Výbava do školy je pěkně drahá. U prvňáka může vyjít až na 12 000 korun!
Výbava do školy je pěkně drahá. U prvňáka může vyjít až na 12 000 korun!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Eva Fraňková, mokk - 
2. září 2012
17:01

Máte doma prvňáčka, který již zítra vyrazí do školní lavice? Pokud jste nechali nákup nezbytných školních pomůcek na poslední chvíli, vězte, že vás čekají nemalé výdaje. Seznam toho, co vaše ratolesti potřebují, není zrovna krátký!

Stát letos kvůli úsporám zrušil takzvané pastelkovné ve výši 800 korun na prvňáčka, což pocítí nejen školy, ale především rodiče žáků 1. tříd, kteří budou muset sáhnout do vlastní peněženky a kromě aktovky, penálu a přezůvek nakoupit taky sešity, obaly, vodovky nebo písmenka.

„Náklady na dítě v první třídě v České republice přesahují 12 tisíc korun, což je pro průměrného Čecha polovina měsíčního platu,“ říká Michal Kozub, analytik z finanční společnosti Home Credit.

Jestli jste nedostali podrobný seznam školních potřeb už při zápisu, předá vám ho učitelka první školní den. Některé školy mají seznam vyvěšený přímo na webu.

„Naše škola zaplatí za prvňáčka povinných 200 korun a dalších asi 250 korun za učebnice. Prvňáci dostanou například učebnice Živá abeceda, Slabikář, Matematika a třeba Cestička do školy na prvouku. Pokud budou žáci používat pracovní sešity, budou je hradit rodiče, to vše jim bylo sděleno na schůzce v květnu,“ říká Martina Thumsová, ředitelka ZŠ Mendelova v Karviné.

Rodiče, kteří mají hlouběji do kapes, si neváhají s příchodem školního roku půjčit. „Půjčku na školní pomůcky si u nás na konci srpna a začátkem září bere až 18% zákazníků. Nejčastěji si půjčují okolo 5000 Kč, za které školákům pořizují hlavně školní výbavu – učebnice, penál, aktovku, oblečení a boty. Patnáct procent rodičů z těchto peněz hradí i část školného nebo obědy a tramvajenky. Rodiče prvňáčků si často berou vyšší půjčku okolo 14 000 Kč, za kterou dítěti nově zařizují i pokojíček, aby měl žák odpovídající prostor na učení,“ říká Ondřej Holoubek z nebankovní společnosti Provident.

Aktovka

Vaše dítě bude možná žadonit, abyste mu koupili tašku s motivy oblíbených kreslených postaviček. Ta se ale může vyšplhat i na trojnásobnou cenu aktovky bez moderního potisku. Při nákupu školní tašky ale nešetřete, určitě by měla mít zpevněná záda a nastavitelné popruhy, aby si dítě neničilo páteř. Spíš než na design dbejte právě na kvalitu provedení.

Cena: od 450 do 1200 Kč

Penál

Měl by obsahovat dvě tužky, gumu, ořezávátko, pastelky, keramické pero, pravítko. Je ale zbytečné kupovat už vybavený vícepatrové penál, bývají předražené. Až o třetinu levněji vyjde, když koupíte klasický nízký penál a základní výbavu pořídíte zvlášť.

Cena penálu: od 100 do 500 Kč Výbava (tužky, guma, ořezávátko, pero, zmizík…): od 200 do 600 Kč.

Kufřík na výtvarku

Chybět by v něm neměly vodovky nebo tempery, tuš, voskovky, dva štětce, dva kelímky na vodu (stačit budou od jogurtu), zástěra, hadřík, nůžky s kulatou špičkou a lepidlo.

Cena kufříku: od 100 do 400 Kč Výtvarné potřeby (pastelky, vodovky, podložka, štětce, plastelína, lepidlo…): od 450 do 1200 Kč.

Výbava na tělocvik

Malý školák se neobejde bez pytlíku na boty a teplákové soupravy do tělocvičny a na ven. Vzpomínáte, jak tělocvikáři kontrolovali dětem černé podrážky u tenisek? V tomto ohledu se nic nezměnilo, vybírejte proto boty se světlou podrážkou, která nezanechává šmouhy na podlaze.

Cena: od 800 do 2000 Kč

paula ( 3. září 2012 06:30 )

 Kde jste vzali tohle hausnumero ? A ten blábol o půjčkách ? Snažíte se z lidí dělat úplný blbce? Ta 12 litrů může vybavit prvňáčka leda tak Maláčová s Bakalou, normální člověk to pořídí za šestinu ....

zelena.karkulka ( 2. září 2012 22:46 )

Snad není nutné si brát lichvářské půjčky na zařízení pokojíčku! To jako do teď to dítě bydlelo v krabici od bot??Koupit se dá vše postupně,když na to někdo nemá a ne se zadlužit nesmysleně!

gevi ( 2. září 2012 21:23 )

V době, kdy obal stál 20 halířů, jsem bral 1950,- korun měsíčně.

gevi ( 2. září 2012 21:21 )

A kde na to brali? Odkud měli komunisté peníze? Dávali je snad ze svého?

gevi ( 2. září 2012 21:18 )

Ona je tam taky jiná chyba. My jsme vybavovali vnučku do první třídy loni. Všecho, co potřebovala, jsme pořídili za necelé tři tisíce.

Zobrazit celou diskusi