Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exploze ve venezuelské rafinerii: 24 mrtvých, obětí přibývá

Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
25. srpna 2012
18:30

Nejméně 24 mrtvých a 80 zraněných si vyžádala dnešní exploze plynu v největší venezuelské rafinerii Amuay na severozápadě země. Obětí však stále přibývá.

Jde o největší průmyslové neštěstí ve Venezuele za poslední léta. V rafinerii kvůli němu byla zastavena produkce. Obnovena by podle vlády měla být do dvou dnů. Výbuch byl podle guvernérky státu Falcón Stelly Lugové tak silný, že zasáhl i obytné domy v oblasti a usmrtil desetiletého chlapce. Podle venezuelského viceprezidenta Elíase Jauay tvoří většinu obětí členové národní gardy. Uvedl také, že rafinerie byla vážně poškozena.

Plameny a sloupy dýmu

Na záběrech venezuelské televize bylo po explozi vidět rudě oranžové plameny a množství stoupajícího kouře. Na místo dorazili hasiči, kteří se oheň snažili dostat pod kontrolu pomocí pěny, i záchranáři a vojáci, kteří evakuovali obyvatele z nejbližšího okolí.

Na vině únik plynu

Příčinou výbuchu, který místem otřásl kolem 1:00 tamního času (7:30 SELČ), byl podle ministra energetiky Rafaela Ramireze únik plynu. Jeho exploze způsobila požár v nejméně dvou nádržích. Nový výbuch prý nehrozí. Na místo směřují ministr energetiky, ministr obrany i další činitelé.

lpitriska ( 26. srpna 2012 08:26 )

mrkla jsem tam a hrát ruletuje fakt spolehlivej vejvar

ladybug ( 26. srpna 2012 04:59 )

Cinderelko: ty taky vyděláváš prachy. Máš zájem sdílet?

simonavlokkova ( 25. srpna 2012 19:30 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na leto, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takle vydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

Zobrazit celou diskusi