Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syrová ryba a vodová polévka. Děti volají z tábora: Jíme hnusy!

Autor: Gabriela Peringerová, Jiří Čada, lmk - 
17. srpna 2012
07:55

Plesnivé knedlíky, vodové polévky, syrová ryba, páchnoucí špenát. To je malý výčet jídel, která dostávaly děti na táboře Jiskra na Vysočině. Na nedostatek jídla a špatné hygienické podmínky si stěžovali i oddíloví vedoucí.

„Dcera na táboře hladoví, musí si jídlo kupovat. Přitom jsme za čtrnáct dní zaplatili čtyři tisíce korun,“ stěžovala si maminka jedné z dívek z Prahy.

Na kvalitu jídla, kterou zajišťuje provozovatel tábora, začali poukazovat i samotní oddíloví vedoucí. „Jídlo není plnohodnotné, je ošizené. Kvalita a pestrost není dostatečná,“ potvrzuje jeden z vedoucích. Ti dokonce museli nakoupit dětem za své peníze svačinu – chleba, rohlíky, paštiky, sušenky.

Hygienik: Provozovatel je zlatokop

Tábor tento týden zkontrolovali hygienici. „Někteří z provozovatelů táborů jsou podle mého mínění spíše zlatokopové. Na úkor dětí se snaží vydělat. V táboře Jiskra jsme zjistili v některých místech řadu provozních závad, špínu nebo plíseň. Množství a chuť jídla bohužel posoudit nemůžeme,“ řekl Blesku náměstek ředitele hygieniků kraje Vysočina Jiří Kos.

Kuchyni má v táboře na starosti 70letá kuchařka, která sama vaří pro 125 lidí. Příkaz vařit ekonomicky nenáročná jídla má od provozovatele tábora Roberta Musila. „Vaříme standardně, podle nařízených norem. Hlavní kuchařka má zkušenosti a vaří klasická táborová jídla. Děti nemohou mít hlad. Mají všeho dostatek,“ tvrdil Musil, který zajišťuje stravování.

Jak se však Blesk přesvědčil, i čtvrteční oběd byl šizený, ale hlavně nedovařený. Děti měly na talíři nedopečenou rybu, nedovařené brambory a okoralé kousky okurky. Že by kuchařka byla vizionářka a připravovala děti na období neskonalé bídy?

panda.klopanda ( 21. srpna 2012 18:30 )

Zvláštní, kde jsou všichni ti "hodní lidé" kteří napadnou jakýkoliv příspěvek který se nehodí panu M. do krámu?

xaver33 ( 21. srpna 2012 12:01 )

jeybee ( 21. srpna 2012 01:31 )

Fajn Roberte opravdu chceš aby jsme přijely? ( Vedoucí i děti z 2. turnusu) Michal

emily380 ( 20. srpna 2012 15:03 )

já Vás nechci obviňovat, ale jestli to byla chatka vašeho syna, tak se máte čím chlubit ... já Vám příspěvek neberu, každý si může vyjádřit svůj názor ... ale za bordel ručí vedoucí

plastelina ( 20. srpna 2012 12:24 )

Dobry den, ja taky nikoho neobvinuji, jen pridavam prispevek k diskuzi.

Zobrazit celou diskusi