Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílenství mladých: Hazardují se životem! Jen kvůli uznání na Facebooku

Autor: Gabriela Peringerová, simao.k - 
16. srpna 2012
05:00

Facebook stále častěji škodí! Šíří se na něm nabídka nebezpečných zábav. Kvůli bizarním úkolům, které si dohodli s jinými uživateli, dva mladíci (18 a 20) z Brna riskovali život a porušovali zákon.

Brněnská policie zadržela na dětském hřišti v Líšni dvojici mladíků (18 a 20). Jeden z nich ležel nahý na jedné z dětských atrakcí. Tvrdili, že plní úkoly z hry na Facebooku a vše si musí i nafotit. V jejich fotoaparátu pak policisté našli snímky dalších pořádně ztřeštěných kousků...

Plnili prý úkoly z Facebooku

Lezli na střechy. S nákupními košíky závodili po obchoďácích. Hráli si na sprejery a tlustou černou fixou čmárali po autech, oknech a prolézačkách na dětském hřišti.

Právě tam je načapali policisté. „Podezřelou dvojici objevili v nezvyklé pozici. Oba mladíci leželi na atrakci na dětském hřišti, přičemž jeden z mužů byl zcela nahý,“ popsala situaci policejní mluvčí Andrea Straková.

Zadržení mladíci se hájili tím, že jen prý plnili úkoly z nějaké hry na Facebooku a součástí jejich splnění byla i patřičná dokumentace a následné zveřejnění na internetu. 

V soutěži z Facebooku šlo o vskutku duchaplné výzvy, jako například vypít hned po sobě sedm skleniček tvrdého alkoholu, pověsit se v tramvaji za nohy, nebo vyfotit se na střeše domu ve výšce několika metrů.

Plněním uvedených úkolů se dvojice nedopustila trestné činnosti, to však neplatí pro případ sprejerství. „Mladíkům nyní za přečin poškození cizí věci může hrozit dokonce i pobyt ve vězení, a to až na jeden rok,“ upozornila mluvčí Straková.

Psycholožka: Cíl her je jasný. Ponížit účastníka!

Na Facebooku lze přitom najít hned několik dalších »her«, ve kterých lidé plní nejrůznější úkoly. V komunitě Encounter Brno se například koupají v kašně, vozí v nákupním vozíku nebo fotí na nebezpečných místech ve srázu a nad vodou.

Připojit se na sociální síť a plnit úkoly zadané vůdcem z virtuálního světa je přitom podle brněnské psycholožky Jany Drápalové velice nebezpečné.

„Sociální síť podporuje kamarádství, pomáhá udržovat kontakt mezi přáteli. Na druhou stranu jde o virtuální prostředí, které se s reálným životem nedá porovnat. V soutěžích nejde o legraci, většinou má úkol za cíl dotyčného soutěžícího ponížit. Hlavně tím, že svoje fotografie v choulostivé situaci vystaví na internetu,“ říká psycholožka.

martinicak ( 16. srpna 2012 11:36 )

Že se ti dva blbouni na facebooku domluvili neznamená, že za to může facebook. Za prvé můžou si za to sami a za druhé (už podle trika chlapíka na fotce) "může" za to Dudes Bible. Kdyby se ten co to psal někde zeptal nemusel by poškozovat nenáviděný a zlotřilý facebook.

rendyx111 ( 16. srpna 2012 10:27 )

Chytnout a namlátit jim rypáky a oni by si pak rozmysleli podobný hovadiny,jenže tady se to musí hezky podle zákonů,udělat tytyty a pak je hezky pustit,aby mohli zase dělat píč....

rendyx111 ( 16. srpna 2012 10:27 )

Chytnout a namlátit jim rypáky a oni by si pak rozmysleli podobný hovadiny,jenže tady se to musí hezky podle zákonů,udělat tytyty a pak je hezky pustit,aby mohli zase dělat píč....

stofan ( 16. srpna 2012 10:16 )

Je to problemom tejto spolocnosti, pokial mlady nebudu mat moznost sa sebarealizovat v nejakych prospesnejsich veciach, budu neustale vymislat taketo hovadiny...

cobolik ( 16. srpna 2012 09:38 )

Přesně! Já taky ne.

Zobrazit celou diskusi