Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Schwarzenberg věděl o předražených zakázkách: Ten, kdo ho upozornil, letěl

Schwarzenberg přiznal, že na jeho ministerstvu se staly věci, které se stát neměly
Schwarzenberg přiznal, že na jeho ministerstvu se staly věci, které se stát neměly  (Autor: Blesk - Martin Sekanina)
Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
15. srpna 2012
09:39

Jakub Klouzal, bývalý šéf jednoho z odborů ministerstva zahraničních věcí, upozornil v létě 2010 Karla Schwarzenbergera na podezřele nevýhodné zakázky na nákup počítačových sítí. Některé se mu podařilo zastavit, i tak přišel stát o 60 milionů korun. Úředník také přišel, ale o místo.

Klouzala přijal Schwarzenberg hned dvakrát. „Ministr považoval mé informace za závažné a řekl, že se to musí vyšetřit podle hesla: Padni komu padni,“ řekl sám Klouzal MfD. Případ vyšetřovala inspekce ministerstva, policie ho ale poté ho ze záhadných důvodů odložila. Schwarzenberg nakonec problémy s IT zakázkami přiznal. Klouzal, díky kterému se na podezřelé zakázky přišlo, nakonec skončil bez práce.

Šlo ušetřit 150 milionů

Připouštím, že také u mě na ministerstvu se staly věci, které se stát neměly,“ uvedl Schwarzenberg. Podle MfD má Klouzal jasné doklady o tom, že ministerstvo zbytečně utratilo 60 milionů korun za správu počítačů na ambasádách. Chystal se také nákup serverů a síťových prvků za 220 milionů, přestože se vědělo, že by se to dalo vysoutěžit za 70 milionů,“ dodal Klouzal.

Inspekce neposkytla podklady

Inspekce ministerstva zpracovala pro policii čtyři podněty k prošetření, ale ta je odložila. „Po pravdě řečeno, úplně šťastný z toho nejsem. Poněvadž jsem doufal, že to nakonec došetří policie. Když jsem zjistil, že to odložila, byl to pro mě dosti šok,“ řekl ministr. Podle Klouzala inspekce neposkytla policii komplexní podklady. „Část originální dokumentace si ode mne Schwarzenbergovi podřízení nikdy nevyzvedli,“ uvedl.

947874:gallery:true:true

Po výhrůžkách následovala výpověď

Klouzal je tak jediný, kdo byl nakonec potrestán. Poté, co se provalilo, že „donáší“ na kolegy a „kazí kšefty“ velkých IT firem, dostal několik výhrůžek a čelil kontrolám, které na něj nadřízení poslali. Loni v létě pak rezignoval na post ředitele odboru, a když nesouhlasil se zařazením v oddělení, pro které neměl kvalifikaci, dostal výpověď.

vylizanaprdel ( 15. srpna 2012 13:41 )

někdo by ho měl uspat, ale navždy

sharp ( 15. srpna 2012 13:09 )

Schwarzenberg si z nás dělá legraci a někteří idioti ho stále podporují a dokonce by ho volili za hlavu státu. Stačí když je hlavou TOP 09, nejzločinější strany v historii ČR ! Stačí se podívat, kteří straníci jsou ministři v naší vládě. Lidé, už se konečně vzpamatujte, a nepodporujte, nevolte TOP 09 !

sharp ( 15. srpna 2012 13:05 )

Takto se rozhazují státní miliony či miliardy. Kalousek se má zaměřit na tyto úniky a tady má spořit, ne škrtat drobné na nejchudších !

jarda304 ( 15. srpna 2012 11:52 )

z eráru se vždy nejlépe kradlo a kdo si myslí, že tomu bude jinak, tak se nedočká. Řešením je méně veřejných peněz, méně přerozdělování, žádné dotace. Před mnoha tisíci lety lidé vynalezli soukromé vlastnictví a trh jako místo směny a tvorby ceny jako nejlepšího objektivního soudce kolik co stojí, co je společensky potřebné. A tak tomu je dodnes

ajaztassi ( 15. srpna 2012 11:40 )

Pan Klouzal byl za zásluhy zaslouženě potrestán. Taky jsem to zažila.

Zobrazit celou diskusi