Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladík zachraňoval obec a utopil se: Šestitýdenní dcera a přítelkyně zůstaly samy

Autor: Jiří Čada - 
1. srpna 2012
19:37

Mladý rybář Jiří Procházka (†22) chtěl zachránit vesnici od zaplavení. Snažil se ucpat protékající hráz. Utopil se ale. V obci je nyní hrdina a lidé pro jeho rodinu pořádají sbírku.

Tragédií skončila páteční snaha mladého rybáře Jirky Procházky utěsnit prasklinu v hrázi rybníka v Nových Syrovicích na Třebíčsku. Mladého muže strhl proud do výpusti, kde se utopil. Teď na jeho šestitýdenní dceru Jitku a její maminku Moniku obec, kde k tragédii došlo, pořádá veřejnou sbírku. „Jirkova přítelkyně Monika se zhroutila a s dcerou odjela ke své matce. Lidi ve vesnici jim chtějí pomoci,“ řekla Blesku Jirkova známá Martina Prokešová.

Voda prý už hrází prosakovala delší dobu. Už den před tragédií se vyučený rybář a zaměstnanec místního rybářství Jirka Procházka pokoušel trhlinu sám ucpat. „Měl strach, že když přijde velká voda po průtrži mračen, že to hráz nevydrží a voda zaplaví část obce,“ řekl jeden z jeho kamarádů.

Smrt ve výpusti

V osudný pátek se mladý rybář ještě s jedním kolegou pokusil z lodi prasklinu utěsnit pytli s kamením a štěrkem. „Nešlo to, tak vlezl do vody a to se mu stalo osudným. Ani se neuvázal na lano a přitom ho v lodi měli. Voda ho strhla do výpusti,“ popsal tragédii jeho kamarád. Hasiči ani přivolaní policejní potápěči na místě nebyli nic platní, rybník se musel vypustit.

„Až v sobotu po poledni, po sedmadvaceti hodinách, voda vydala mrtvé tělo,“ dodala smutná Martina Prokešová, která bydlí v domě přímo pod hrází.

„Zůstala po něm maličká dcera a partnerka. Obec se proto rozhodla od 3. srpna do 30. září pro ně uspořádat veřejnou sbírku,“ potvrdila Blesku pracovnice obecního úřadu Dana Peřinková.

aanitaa ( 2. srpna 2012 08:50 )

ses tak ubohej a nechutnej , ze se to slovy ani neda vystihnout

brekekesalami ( 1. srpna 2012 23:23 )

Klasika, nikdo nic neřeší, dokud se nestane průšvih, to pak všechno jde

zuz.ana ( 1. srpna 2012 22:31 )

adorator: reakce byla na koho?

adorator ( 1. srpna 2012 22:09 )

zato z tvého příspěvku inteligence jen srší

zuz.ana ( 1. srpna 2012 21:59 )

Tobě bych nakopala do vagíny, ty prázdná, promiň, holá hlavo.

Zobrazit celou diskusi