Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozsáhlé požáry v Chorvatsku: 1400 turistů museli evakuovat

Chorvatsko sužují požáry během turistické sezony pravidelně (ilustrační foto)
Chorvatsko sužují požáry během turistické sezony pravidelně (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
23. července 2012
22:05

Oblíbenou dovolenkovou destinaci mezi rakouskými, slovinskými, ale i českými turisty museli evakuovat! Oblast kempů v letovisku Selce nedaleko Rijeky sužují rozsáhlé lesní požáry, plameny začaly ohrožovat však i domy a na místě vypukl chaos.

Kvůli lesnímu požáru muselo dnes opustit asi 1400 turistů kempy v chorvatském letovisku Selce nedaleko Rijeky. Mezi evakuovanými jsou podle agentury Reuters především Slovinci a Rakušané, místo je však populární i mezi českými turisty.

Plameny se díky silnému větru nadále šíří, bojuje s nimi již na 150 hasičů. Nikdo z turistů nebyl podle dostupných informací zraněn, u obce Sveti Petar u Rijeky však zemřel právě jeden ze zasahujících požárníků. Zkolaboval pravděpodobně kvůli infarktu.

Chorvatský deník Večernji list napsal, že v místě epicentra požáru panoval chaos, když oheň začal ohrožovat i domy a obyvatelé i turisté se nahrnuli do centra letoviska a pokusili se oblast opustit.

Kvůli ohni však musel být uzavřen i místní úsek jadranské magistrály. Na 800 kilometrů dlouhém chorvatském pobřeží přitom zuří v současnosti požárů hned několik. Jak ale poznamenává agentura Reuters, během turistické sezony zde vlivem vysokých teplot a sucha nejde o výjimečný jev a hoří zde poměrně pravidelně. Rozsahy a s tím spojená nebezpečí jednotlivých požárů se však liší.

peta.n ( 24. července 2012 12:01 )

 ještě v pondělí jsem tam byla! jezdíme tam s rodinou už 6 let!

montevideo ( 24. července 2012 10:18 )

Chorvatsko je letos nějak prokleté. Stejně ale nechápu, proč tam tolik lidí leze, proč nejedou např. do Itálie, Řecka nebo Španělska, kde je vše hezčí a levnější.

Zobrazit celou diskusi