Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Víme, kdo je Čech, který se zabil skokem z legendárního mostu v Mostaru!

Autor: jos, ČTK, šim - 
16. července 2012
16:04

V Bosně a Hercegovině vyhasl život mladého Čecha Svatopluka M. (†29) z Brna. Skočil ze slavného, 22 metrů vysokého, mostu v Mostaru a utopil se.

Skok ze Starého mostu v hercegovinském Mostaru do řeky Neretvy v neděli večer nejspíš skončil tragicky pro mladého muže z Česka. Svědci popsali, že mladík po deváté hodině večer skočil z mostu, pár minut ležel bez hnutí na hladině a pak se potopil.

Několik dětí, které byly na břehu, se mu pokusilo pomoct, ale než se k němu dostaly, klesl pod hladinu. Před tímto mladíkem do Neretvy skočil i jeho kamarád, který ale z vody po chvíli vylezl.

Mostarská policie řekla chorvatskému deníku Slobodna Dalmacija, že utonulý pochází z Brna, ale žil v Hranicích. Podle serveru Dnevni avaz se jmenoval Svatopluk M. a byl ročník 1983. "V penzionu, kde byl ubytovaný, jsme našli jeho osobní věci," řekl serveru vedoucí policejního oddělení v Mostaru Borika Primorac.

"Byla jsem v kontaktu s policií, a ta má jméno toho člověka, které nasvědčuje tomu, že to byl Čech. Tomu nasvědčuje i okolnost, že skákal s druhým Čechem, který potvrdil, že se jedná o českého občana," řekla serveru iDNES.cz konzulka v Bosně a Hercegovině Jana Stará.

ZNÁTE PODROBNOSTI TRAGÉDIE? OZVĚTE SE NA TIP@BLESK.CZ NEBO NA 724 014 586

Mostarský most očima jednoho ze skokanů

Pro Radiožurnál popsal úskalí skoku do řeky Neretvy jeden z místních skokanů jménem Adilo. Váška k hladině je 21 metrů, hloubka řeky v létě je 5 metrů, dno je písčité. Po skoku si skokan sáhne rukou na dno.

"Nejobtížnější moment celého skoku nastává právě při dopadu do vody. Nejde jen o výšku, ze které se skáče, ale také o rychlost proudu, který tady dosahuje tří metrů za vteřinu,“ říká Adilo. Skokan musí dopadnout s co nejmenším odporem těla, když se ve vzduchu přetočí na záda, je to zlé. Dalším úskalím je to, že Neretva je i v létě ledová a po skoku do vody může dojít k teplotnímu šoku.    


Zobrazit místo Český turtista nepřežil skok z legendárního mostu v Mostaru na větší mapě

radulin82 ( 31. července 2012 11:05 )

Ahoj, byl to muj kamos na stredni a byl to super borec. Proc jenom musel delat takovou kravinu Pohreb uz byl?

el-ka ( 19. července 2012 14:26 )

byl to perfektni chlap vul jseš ty

el-ka ( 19. července 2012 14:22 )

 

el-ka ( 19. července 2012 14:22 )

 strejda byl perfektní chlap debil jseš ty !!

el-ka ( 19. července 2012 14:18 )

 byl to můj strejda , perfektní chlap ... a nechte si své ubohé komentáře .. ČEST JEHO PAMÁTCE .. mám ho v srdci , nikdy nezapomenu ...

Zobrazit celou diskusi