Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zpověď záchranářů: Šlapali jsme po mrtvých, abychom zachránili zraněné

Autor: ljš - 
24. června 2012
15:52

Na místo neštěstí dorazili pár minut poté, co český autobus autobus narazil do svodidel a převrátil se na bok. Na to, co viděli, nikdy nezapomenou, přestože jsou ostřílení profesionálové. Všude zmačkané plechy, krev, mrtvá těla a ticho...

V sobotu ve čtyři hodiny ráno obdrželi doktor Edo Emer, sestra Ivana Vukovič a zdravotník Damir Radakovič první zprávu o nehodě a okamžitě vyrazili na místo. Jejich tým byl na místě jako první, asi čtyři nebo pět minut po oznámení nehody.

"Viděli jsme to, co se u tak vážné nehody dalo předpokládat. Rozházené věci, mrtvá těla a zraněné. Bylo to hrozné. Najdete první mrtvé tělo, pak druhé, třetí... Jste v šoku, ale musíte sami sobě nařídit - teď budu zachraňovat lidi," popsal doktor Emer příjezd na místo tragédie.

Mrtvá holčička

Jeho tým i ostatní záchranáři se shodují, že nejhrůznější na celé tragédii, byl nález mrtvé holčičky. "Byla to pěti- nebo šestiletá holčička. Její tělíčko viselo hlavou dolů ze střechy, na první pohled měla velmi vážná zranění. Ten pohled těžko někdy vymažu z hlavy," vzpomíná sestra Ivana Vukovič.

"Doslova jsme museli šlapat po mrtvých tělech, abychom se dostali k těm, kteří byli naživu, ale zranění. Tak se jim podařilo z vraku autobusu dostat i holčičku, která leží v komatu v záhřebské nemocnici. "Viděl jsem jen její rameno, její noha byla zaklesnutá v křesle a všechno kolem bylo rozbité. Nějak se nám ale podařilo dostat ji ven," vzpomíná Damir.

Ticho

Podle svědectví záchranářů bylo v prvních minutách na místě neštěstí naprosté ticho. "Asi je to kolektivní šok, jinak si to neumím vysvětlit. Obcházíte raněné s těžkými poranění hlavy, ptáte se, jak se jmenují, jaká mají zranění, ale nikdo nic neříká, nidko nic nechce, jen se tiše dívají do prázdna a čekají," popsal doktor.

londynskypes ( 25. června 2012 18:54 )

adorator (

emilio9130 ( 25. června 2012 17:45 )

to clio , vubec nemrhej casem komunikac/dohadovanimi s adoratorem ,toho pravdepodobne zasahlo neco zleho v soukromem zivote (asi ho prave ted nechala pritelkyne/zena) a proto se pousti do prestrelku v teto diskuzi. Paradoxne na portale,ktery je jeho nepritelem c.1, www.blesk.cz ventiluje sve problemy hloupe!!!

clio ( 25. června 2012 17:21 )

Takze vy nejste otresen/a nehodou kterou zapricinil usinajici ridic a nasledkem toho zpusobil sobe a ostatnim smrt vas pohorsuje jen ta predstava ze po vas jako uz mrtve/m budou chodit zachranari aby se dostali vcas k tem zijicim !! No aspon ze to ted uz vite ze nedisciplina za volantem na silnicich zpusobuje nejen smrt ale i hrozne poznani z toho co vsechno si budou cist vasi pozuastali a vypravet vasi znami.To je ta nejucinnejsi osveta jak zabranit mikrospankum pri rizeni motorovych vozidel.

clio ( 25. června 2012 15:13 )

ADORATORE: Pokud das sanci mikrospanku tak uz vis co bude nasledovat po tvy smrti.

mutaky ( 25. června 2012 15:07 )

Mne to velmi zasáhlo a netýká se mě to osobně!!!!!! Kdyby se mne to týkalo osobně, tak bych k tomu ještě byla ještě více rozčílená než jsem teď, že někdo píše v novinách, že se šlapalo po mých nejližších! Ten, kdo je normální citlivý jedinec, je z této tragédie otřesen i bez podrobností a po téhle zprávě je přímo znechucen! A ten, kdo je cynický, tak bude cynický i po tom, když se napíše cokoliv!!!! Jestli vy se rád vyžíváte v tragédiích, tak si bližší informace můžete vyhledat, ale když si chce normální čtenář přečíst o práci záchranářů, nemusí se dozvědět až takovéhle věci!!!! Snad jsem vám to těmi hysterickými vykřičníky také vysvětlila jako důležitý názor!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi