Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neplač, mami, umírám a musím odejít, napsal chlapec (14) v dopise na rozloučenou

Autor: Jaroslav Šimáček, INT - 
22. června 2012
13:55

Do ruky se jí dostal žlutý papír a na něm ručně psaný vzkaz od syna. V tu chvíli se jí zbortil svět. "Milá maminko, neplač, ale umírám," napsal jí její syn Wesley (14) s tím, že mu nezbývá nic jiného, než odejít. Za babičkou a dědečkem.

Beze slova jí podal žlutý papír s dopisem, popřál rodičům dobrou noc a odešel. Viki Walker (42) v tu chvíli nevěřila svým vlastním očím. Stálo v něm, že je její syn nevyléčitelně nemocný. Omlouval se, že svým rodičům občas způsobil bolest a poprosil, aby na jeho pohřbu lidé nosili pestré barvy. Jeho slova ji zasáhla přímo do srdce. "Jsme s babičkou a dědečkem, miluji tě, sbohem."

Když dočetla, ruce se jí třásly. Podala nevěřícně dopis manželovi a rozeběhla se za synem. Čekala nejhorší. "Spěchala do pokoje a čekala, že našeho syna uvidí viset. Málem při tom vyskočila z kůže. Opravdu to námi otřáslo," popsal hrůzostrašný moment pan Walker (52). Když dorazila matka do pokoje a otevřela dveře, její chlapeček ležel v posteli a usínal...

Zničující dopis na rozloučenou

Brzy se rodiče dočkali vysvětlení. Wesley je zdravý! A nikam neodchází. Ale jak to? Vždyť se přece tak dojemně loučil... Vysvětlení však bylo neuvěřitelné. Jak se ukázalo, chlapcův dopis byl školním úkolem z hodiny tvůrčího psaní! 

Zadání znělo následovně - představit si, že trpíte nevyléčitelnou nemocí, napsat dopis na rozloučenou a bez vysvětlení ho doma předat rodičům. To Wesley splnil do puntíku. V řadě dalších rodin to nejspíš vypadalo podobně.

Rodiče to však pořádně rozčílilo. "Nemohl jsem uvěřit, že nás škola nevarovala, že dělají úkol," stěžuje si pan Walker s tím, že je přesvědčený, že takové cvičení mohlo žáky skutečně přivést na temné myšlenky.

Škola v městě Stoke-on-trent se omluvila, prý přezkoumá, jak do budoucna komunikovat s rodiči. Její zaměstnanci si však stojí za svým. Tenhle úkol měl svůj hlubší důvod. "Cílem bylo umožnit mladým lidem prozkoumat své city a emoce a oslavit se svými milovanými ty dobré věci, které bývají obvykle nevyslovené," sdělil Daily Mailu mluvčí školy.

vlamore ( 10. srpna 2012 14:33 )

.Že? Místo, aby děckám v dnešní době vysvětlil,že se o problémech musí komunikovat a snažit se je řešit, tak jich debil učí psát dopis na rozloučenou.Ten by jel.....

vlamore ( 10. srpna 2012 14:27 )

Za takový idiotský *domácí úkol*bych osobně kantorovi zapleskala uši do hlavy.Ne cvičně...pěkně naostro!!!Toto by nerozchodil.Tupan!!!

evita5555 ( 23. června 2012 10:00 )

No, znie to úchylne, ale možno si mnohí rodičia uvedomili, že sa možno svojim deťom nevenujú dostatočne a neukazujú im veľmi často, ako ich ľúbia. A si aj uvedomili, že hranica medzi životom a smrťou je veľmi krehká a stať sa môže čokoľvek bez varovania. Ale aj ja by som tomu zadávateľovi asi načala ciferník.

street ( 23. června 2012 07:36 )

presne tak

Nezmar79 ( 23. června 2012 03:34 )

Moje rec

Zobrazit celou diskusi