Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Přišli o řidičák, Janoušek ne: Čím se liší pražský kmotr od celebrit?

Autor: Veronika Pukačová, lmk - 
22. června 2012
06:22

Co spojuje zpěvačku Ewu Farnou (18), herce Aloise Švehlíka (72), režiséra Filipa Renče (46) a pražského kmotra Romana Janouška (43)? Všichni jsou slavní, všichni bourali a nadýchali alkohol. Jediný Janoušek ale může klidně jezdit dál! Známosti? Ale kdepak, je to podle zákona...

 

Zatímco jmenované celebrity ublížily jenom samy sobě, ať už fyzicky nebo tím, že přišly o řidičák, Janoušek těžce zranil jedenapadesátiletou Vietnamku. Čeká ho soud a tučné odškodnění sražené paní, hrozí mu deset let kriminálu. Ale... Řidičák má do rozhodnutí soudu pořád u sebe, a jak Blesk v Chorvatsku zjistil, klidně jezdí dál! Přitom Švehlík, Farna i Renč přišli o řidičák hned na místě nehody. Proč?

„Zákon o provozu na pozemních komunikacích je koncipovaný tak, že policista na místě řidičský průkaz sice zadržet může, ale také nemusí. Záleží na individuálním posouzení policisty,“ vysvětlila Blesku mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Je také možné, že Janoušek průkaz vůbec nepředložil, a nebylo tedy co zadržet. A policie nemá podle Kopecké žádné páky na to, aby ho donutili k odevzdání třeba později při výslechu. „To už je na správním orgánu,“ dodala.

Dopravní expert Karel Havlík má o odebírání řidičáku na místě jasno. „Já osobně bych řidičák zadržel hned každému a hned bych řidiče poslal na psychologické vyšetření. Protože jestliže jednou sednou za volant pod vlivem alkoholu či drogy, tak zpravidla u nich je tendence k opakování,“ řekl.

Podle Lidových novin chce šéf dopravní policie Leoš Tržil požádat ministerstvo dopravy, aby iniciovalo změnu zákona. Výmluva »nemám papíry u sebe« by pak padla – řidičák by byl administrativně zneplatněn, takže by nebylo třeba ho fyzicky zabavovat.

Bourali a chodí (chodili) pěšky

Alois Švehlík (72) – Silnice mu byla malá loni před Vánocemi. Kousek od své chaty na Domažlicku vyjel ze zatáčky a napasoval to do stromu. Policistům nadýchal 1,35 promile. Od soudu odešel s podmínkou a dvouletým zákazem řízení.

Filip Renč (46) – Režisér tvrdé kampaně pro řidiče Nemyslíš, zaplatíš se vyboural v srpnu 2010 a od nehody ujel. Pak odmítl dýchnutí do balonku i lékařské vyšetření. Půl roku byl bez řidičáku a zaplatil pokutu ve výši 28 tisíc.

Ewa Farna (18) – Ewa se vybourala 22. května nad ránem u Vendryně na Třinecku. V dechu měla podle policie zbytkový alkohol do jednoho promile. Na místě přišla o řidičák, hrozí jí také pokuta do 20 tisíc. Utrpěla naštěstí jen otřes mozku a pár odřenin.

dsmann ( 22. června 2012 21:32 )

Normálka, ne? Kdo se trochu v zákonech vyzná, od začátku věděl, že to všechno kolem řidičáku proběhlo podle současných zákonů. K nějakejm malejm chybičkám sice došlo, ale úplně někde jinde. Ani to telefonování nebylo nic proti zákonu. Když takhle odčapili mýho kámoše, dokonce mu polda půjčil telefon aby mi moh brnknout co se stalo a kde ho mám vyzvednout. Jenže Blesk je tu hlavně pro nevzdělaný chudý závistivý hlupáky, co se potřebujou vybrečet a pořádně si zanadávat, tak je krmí kravinama a rejžuje na sáhodlouhejch diskuzích

e.44 ( 22. června 2012 11:45 )

Že už by konečně i bleskáčům docvaklo, že to bylo všechno podle zákona, i když špatnýho? No ještě by to chtělo přidat informaci, že díky Janouškově případu už se na změně zákona pracuje, aby se podobné případy nemohly opakovat. Ovšem tahle informace se asi k bleskáčům ještě nedostala nebo si jí šetřej na "seriál".

jetstream ( 22. června 2012 10:11 )

Melo by to byt jak v Norsku: Zastavej te nafoukas - okamzite primo z auta odchod do basy na 4 tydny a teprve potom se to zacne resit ale ridicak dostanes nejdrive za rok

sakra ( 22. června 2012 10:05 )

Sice napsáno trochu vulgárně, ale naprosto to sedí!!!

lamis ( 22. června 2012 10:05 )

protoze ti druzi ,jsou,bezvyznamne 0, ovsem,Janousek,je velky pan mafian ,a ma , mocne pratele zde ,i v zahranici ,mafie ovlada CESKO,na ne jsou i soudy i policie moc kratke ,ten ,nikdy ,do vezeni nepujde i kdyby ,tu rekonstruci,toho pripadu ,delali treba tyden ,vetnanka uz davno ,zmenila vypoved ,za slusny balik penez ,tak ze vlastne nemaji, ani co zkoumat, mafie ovlada Cesko ,je jen malo lidi ,skoro nikdo, kdo by se ji postavil, bud budes poslouchat ,nebo skoncis nekde ,na dne jezera, v pytli ,s kanenem ,omotanym okolo,chrtanu ,ja bych ,se take nikdy ,nepostavila proti janouskovi, v pripade te vetnamky, je to zloduch ,a je to smutne ,ale je to tak , s tim se musime smirit ,ze lide typu , Janousek ,se budou i nadale opili, beztrestne,projizdet ,velkou rychlosti a srazet ,lidi a my ,budem jim , jen hloupe prihlizet

Zobrazit celou diskusi