Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel světově uznávaný Čech: Jako první transplantoval kostní dřeň

Zemřel primář Vlastimil Koza, který jako první transplantoval kostní dřeň
Zemřel primář Vlastimil Koza, který jako první transplantoval kostní dřeň  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Oldřich Tichý - 
18. června 2012
20:03

Vlastní zdraví bylo pro světově uznávaného odborníka na transplantaci kostní dřeně Vladimíra Kozu (†57) méně důležité, než jeho pacienti. V neděli tento zakladatel registru dárců kostní dřeně zemřel. Podle informací Blesku podlehl rakovině. A právě Blesk s ním pořídil zřejmě poslední rozhovor před jeho smrtí.

Nedokázal si odpustit milované cigarety a léta napadal na jednu nohu, protože si kvůli práci neudělal čas na výměnu kyčle.

Primář plzeňského hematologicko-onkologického oddělení až do konce pracoval. „Stonal dlouho a vážně, přitom na sobě nedal nic znát,“ řekla lékařka Mája Švojgrová, která před lety stála s Kozou u zakládání registru a prvních transplantací. Ani s ní ale Koza o podrobnostech své nemoci nemluvil – nechtěl tím zatěžovat kolegy ani rodinu. Přesná příčina jeho smrti proto není jasná.

V roce 1991 provedl Koza vůbec první transplantaci kostní dřeně v Česku. Nedlouho poté založil registr dárců, který patří mezi čtyři nejlepší na světě a je v něm zapsáno skoro 40 tisíc dobrovolníků. Ve svém oboru byl natolik uznávaný, že byl členem týmu při léčbě manželky bývalého sovětského vůdce Michaila Gorbačova Raisy.

Odsuzoval nátlakové akce doktorů

Pro část českých lékařů byl ale Koza kontroverzní kvůli tomu, že ostře odsuzoval jejich nátlakové akce za vyšší platy. „Je to vydírání. A člověk má i v nejtěžší životní situaci najít jiné řešení než být vyděrač,“ řekl před rokem a půl Blesku, když doktoři hrozili výpověďmi. V jeho představách se lékaři neptali na výši platu, ale na to, komu a jak ještě mohou pomoci.

Diagnóza pro Česko: Korupce!

EXKLUZIVNĚ: Poslední rozhovor s primářem Kozou

Je to zřejmě poslední rozhovor, který dal primář Vladimír Koza (†57) novinám. Začátkem června se už netajil tím, že je vážně nemocný, o své chorobě ale víc hovořit nechtěl. S Bleskem mluvil raději o tom, zda a jak je nemocné Česko.

*Jak je na tom podle vás Česko? Jakou byste mu stanovil diagnózu?

"Nemyslím, že by Česká republika byla nemocná víc než jiné země. V Německu odstoupil prezident kvůli podezřelému obohacení, v Maďarsku kvůli opsané diplomové práci, v Itálii mají Berlusconiho, na Slovensku kauzu Gorila…"

*Takže žádné chorobné příznaky nevidíte?

"To ne, Česko také není zdravé. Například v politice se na nejvyšší místa dostávají lidé, kteří neuspěli v jiném oboru. A to je špatně, protože pak jdou do politiky vydělávat peníze, které by jinde vydělat neuměli. A od toho je krok ke korupci."

*Jakou léčbu byste naordinoval?

"Začít musí každý u sebe. Nemůžeme chtít za úplatek technickou kontrolu na 30 let starou škodovku, v obchodech nemohou prodavači nabízet prošlé maso, nemůžeme chtít vystudovat práva za šest měsíců… Je to ve výchově, běh na dlouhou trať."

*A je vůbec šance to změnit?

"Když všichni přestaneme korupci nejen tolerovat, ale i sami uplácet v těch drobných případech, pak třeba jednou budeme volit slušné a poctivé politiky. Korupce bude méně a v Česku se bude žít lépe."

andrea-tinka ( 18. června 2012 21:14 )

Kdo nezkusil, neuveri... viz http://sux.cz/f72c

lukasj ( 18. června 2012 20:15 )

Blesku, trochu pozdě, né?

Zobrazit celou diskusi