Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

70 let od atentátu na Heydricha: Jsme děti těch, kteří pomohli parašutistům

Autor: Jindra Pelikánová, Kateřina Kycltová - 
18. června 2012
09:21

Přesně před 70 lety našlo smrt sedm parašutistů v chrámu svatých Cyrila a Metoděje za atentát na Reinharda Heydricha. Včera si událost připomněly děti těch, kteří parašutistům pomáhali při útěku a zaplatili za to svými životy.

Zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy parašutisté smrtelně zranili 27. května.

„Naši duchovní souhlasili s tím, aby se tady parašutisté ukryli. Strávili tu zhruba 20 dní,“ vypráví místní děkan Jaroslav Šuvarský a pokračuje: „Úkryt se však prozradil a gestapo 18. června 1942 chrám obklíčilo,“ dodává děkan.

Parašutisté podle něj neměli jedinou šanci uniknout. Ti, kteří pomáhali Po atentátu, který provedla dvojice československých výsadkářů Josef Gabčík a Jan Kubiš, nastala v protektorátu krutá doba vyvražďování. Za pomoc parašutistům bylo popraveno 294 lidí, jejich děti ve věku 2–14 let byly odvlečeny do tábora ve Svatobořicích, kde strávily tři roky.

Igor Pleskot, jehož otec nosil výsadkářům potravinové lístky, Alena Staňková a Jaroslava Mokrá – ti všichni se včera zúčastnili vzpomínkové akce »Mělo to smysl«, kterou zorganizoval časopis Reflex.

A nechyběla ani Marie Vovsová, která pracovala jako zahradnice na zámku, kde bydleli Heydrichovi. „Sloužila jsem tam až do konce války a nosila jsem jídlo vězňům, kteří tam otrocky pracovali,“ řekla Blesku. Přítomen byl rovněž poslední žijící parašutista, který byl vysazen do protektorátu – Jaroslav Klemeš.

dfghjk ( 18. června 2012 11:34 )

Ještě doplňuji, tím jak Beneš po Mnichovské zradě utekl z republiky, se taky vůbec nevyznamenal, pro okleštěné Československo to bylo těžké období a on je nechal na holičkách.

rudyptak48 ( 18. června 2012 10:57 )

Nevím jaké myšlenky se rojily Benešovi v hlavě, ale nebyl to správný politik. Nejdřív přikázal zabít Heydricha, a pak zbaběle kapituloval před Gottwaldem. To těm vlastencům opravdu pomohl. Z hrdinů se stali oběti komunistických lágrů. Všechno dělal ode zdi ke zdi. Nakonec to završil svými dekrety, které se řeší dodnes. Měli jsme dobrého prezidenta... chci říct, prvního a posledního, a tím byl T.G.Masaryk. I teď, při pietním aktu kladení věnců, si své politické body zvyšují prezident, vláda, strany... až za posledním věncem se krčí rodina prašutistů. Takže nejen komunisti, ale i naši zkorumpovaní politici je jen využili ve svůj prospěch.

Zobrazit celou diskusi