Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německý prezident se omluvil: Vyhlazení Lidic byl teroristický čin

Autor: ČTK, oj, simao - 
8. června 2012
14:27

Výročí jedné z nejsmutnějších kapitol našich dějin je tu - před 70 lety došlo k vyhlazení vesnic Lidice a Ležáků nacistickými monstry. Současné Německo si však svou historickou odpovědnost uvědomuje a před masakrem oči nezavírá. Prezident Joachim Gauck se v dopise, adresovaném svému protějškovi Klausovi, omluvil a vyjádřil hluboký zármutek nad temnou německou minulostí.

Německý prezident Gauck ukázal odvahu. Omluvil se, sdílí bolest nad českými oběťmi a vyjádřil obdiv nad odvahou českých výsadkářů, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

"Vážený pane prezidente, myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti. Proto musí být nejvyšším přikázáním veškerého politického jednání zabránit opakování války a teroru," napsal Gauck v dopise, který dnes dopoledne přinesl Klausovi německý velvyslanec v ČR.

Hrůzy druhé světové války vycházející z Německa podle Gaucka zanechaly hluboké rány. "Máme však i naději, protože Němci a Češi jsou dnes partnery a přáteli ve svobodné a sjednocené Evropě, která se cítí být zavázaná lidským právům a svobodě," napsal.

Klaus v odpovědi německému prezidentovi uvedl, že si jeho dopisu velmi váží. "Velmi si cením vaší snahy dát nový impulz k překonání zbytků nedůvěry, které ve veřejnosti na obou stranách naší společné hranice přetrvávají," uvedl. Dopisu německého prezidenta si prý velmi váží. "Považuji ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu. Váš dopis je pozitivním gestem vůči naší zemi," napsal Gauckovi.

Vedle Klause ocenili gesto německého prezidenta i historikové a politologové

Omluvný dopis ocenili i historikové a politologové. Je to údajně poprvé, kdy se tak vysoký německý představitel vyjádřil tak přirozeně lidsky a přesvědčivě k těmto událostem.

"Jsou to z obou stran slova na správném místě," komentoval výměnu dopisů mezi prezidenty ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma. Zvlášť dopis německého prezidenta považuje za průlomový. Předchozí německé omluvy se podle Tůmy totiž často současně odvolávaly na "české zločiny" vůči Němcům. "Je to něco, co už Němci udělali dávno vůči Polákům, ale vůči Čechům nikoli. Je to velké gesto," dodal k dopisu uznávaný historik.

I podle politologa Petra Justa němečtí politikové pronášeli v minulosti spíše "povinné diplomatické omluvy", zatímco Gauck se nebojí jít i do kritiky svého národa a jeho minulosti. "Což v Německu některým lidem dodnes problémy dělá," dodal Just.

atakdale ( 18. června 2012 11:48 )

to oni ale nemohli vědět, ne? kdyby byli všichni jako ty takhle vstřícně předposraný, to by se to okupovalo, panečku, že jo

rudyptak48 ( 9. června 2012 09:15 )

To to trvalo... celých 70 let, než si germánská nadrasa konečně přiznala, že udělala také něco špatného. Ti samí nadlidé teď řídí EU. Jenom doufám, že se dostatečně poučili, a nedopadne to jako před 70 lety.

andy63 ( 8. června 2012 22:54 )

A proč to všechno bylo? Aby si jeden zrádce, zbabělec a zloděj v jedné osobě dokázal, že tam kdesi za kanálem nestraší zbytečně!!! Řadit jej mezi největší válečné zločince!!!

anka ( 8. června 2012 22:37 )

po 70 letech......

mandat ( 8. června 2012 22:16 )

Je to farar a zadny politik.Doufejme, ze bude SRN reprezentovat lepe nez ten Wulf.

Zobrazit celou diskusi