Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Peru se ztratil vrtulník: Na jeho palubě byl jeden Čech

V peruánských horách se ztratil vrtulník s jedním Čechem na palubě - ilustrační foto
V peruánských horách se ztratil vrtulník s jedním Čechem na palubě - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
8. června 2012
07:36

V peruánských horách zmizel vrtulník, na jehož palubě bylo 14 lidí včetně jednoho Čecha. Stroj nebyl zatím kvůli špatnému počasí nalezen.

Peruánští záchranáři od středy marně pátrají po vrtulníku, s nímž pozemní letové služby ztratily kontakt během letu ve vysokohorské oblasti na jihovýchodě země. Místní úřady dementovaly zprávy, podle nichž všichni na palubě zahynuli; stále prý existuje naděje, že vrtulník mohl nouzově přistát. Peruánská policie upřesnila, že na palubě bylo čtrnáct lidí, mezi nimi i jeden Čech. Informaci dnes potvrdil český konzul v Limě.

Vrtulník Sikorsky S-58ET peruánské společnosti Helicusco se ohlásil naposledy ve středu večer místního času, když letěl z peruánského Cuzca do města Mazuco ve státě Madre de Dios. Na jeho palubě bylo podle policie kromě dvoučlenné posádky osm Korejců, Peruánec, Švéd, Nizozemec a Čech. Komunikace pozemní letové kontroly s posádkou byla přerušena v okamžiku, kdy se vrtulník pohyboval nedaleko města Huallahualla ve výšce asi 4000 metrů nad mořem. Pátrací akce na místě komplikuje špatné počasí, sníh a silná mlha.

Podle českého konzula v Limě Pavla Bechného byla na palubě vrtulníku skupina expertů, kteří pobývají v Peru v souvislosti s plánovaným investičním projektem. Bechný potvrdil, že mezi zahraničními odborníky je i občan České republiky. Velvyslanectví ČR v Limě je podle konzula v kontaktu se společností Helicusco, která let vypravila, i s příbuznými pohřešovaného Čecha.

Podle generála peruánské policie Héctora Dulanta, který pátrání po helikoptéře řídí, se pohřešovaný stroj zřejmě nachází v okolí hory Apu Colque Cruz v provincii Quispicanchi na jihovýchodě Peru. Letecký průzkum oblasti znemožňuje špatné počasí, ale do místa byla vysazena policejní hlídka a tým vysokohorských záchranářů.

"V oblasti je mlha a 30 centimetrů sněhu, vrtulník nebylo možné lokalizovat ze vzduchu ani na zemi," řekl Dulanto agentuře AP.

Peruánští oficiální činitelé vyjádřili naději, že vrtulník mohl nouzově přistát v odlehlé oblasti ve výšce 4725 metrů nad mořem asi 140 kilometrů od Cuzca. Podle informací jihokorejské tiskové agentury Jonhap se peruánskému vojenskému letectvu podařilo s pomocí družicových signálů přibližně lokalizovat pohřešovaný stroj.

Nad oblastí, kde by vrtulník mohl být, už proletěla helikoptéra s hlídkou horské policie. Ale kvůli špatné viditelnosti její posádka nedokázala zjistit žádnou známku přítomnosti vrtulníku a musela se vrátit zpátky do Cuzca, uvedl policejní mluvčí. Poté bylo pátrání přerušeno kvůli přicházející noci.

Oblast, kde vrtulník zmizel, patří mezi nejnavštěvovanější části Peru, kam každoročně zamíří statisíce zahraničních turistů. V únoru 2010 se při vyhlídkovém letu nad slavnými kresbami na planině Nazca zřítil malý letoun. Zahynul peruánský pilot a šest turistů na palubě. V dubnu 2008 zahynulo pět francouzských turistů, když se s nimi v Nazce zřítilo letadlo.

tryskomys ( 8. června 2012 10:32 )

Co je to za přihlouplý titulek? Na palubě snad byli lidé, je jedno, jestli Češi, Peruánci nebo Amíci. Nejspíš spadli všichni, ne?

Zobrazit celou diskusi