Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ochrnutý Boris dostal handbike: Úřady vyřizují 4 měsíce plošinu

Autor: Gabriela Peringerová - 
10. června 2012
07:02

Před rokem Boris Trávníček (15) ochrnul. Při školní exkurzi na židovský hřbitov na něj spadl půltunový žulový náhrobek a poranil mu páteř. Nadějný fotbalista, kluk, který rád jezdil na kole, se ale ani na vozíčku sportování nevzdal a díky sbírce Konta Bariéry se může k cyklistice vrátit na handbiku.

„Mám za sebou prvních pár kilometrů. Je to bezva, ale dřina,“ je Boris nadšený z nového kola, které ovládá rukama. Plánuje, že i do školy, do tři kilometry vzdáleného Rousínova, jednou dojede na kole.

Kvůli úřadům ale zůstává vězněm ve vlastním domě. Už déle než půl roku totiž Trávníčkovi čekají na vyřízení žádosti o bezbariérovou plošinu. Čtyři schody do domu překonává zatím jen s pomocí otce nebo staršího bratra. „Já Borise přenáším, bratr s ním ty schůdky seskáče na vozíku. Jinak to nejde,“ popisuje otec Petr Trávníček.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí čeká na plošinu dalších šestnáct vozíčkářů v zemi. Od ledna se totiž změnily zákony a stát musel vypsat výběrové řízení na firmu, která bude plošiny dodávat.

e.44 ( 10. června 2012 19:56 )

zkrat

carevo ( 10. června 2012 19:06 )

Pro zkrat. No, já od něho slyšel trochu jinou variantu, ale kde je ta opravdová pravda se asi 100% nedozvíme. Jinak je vidět, že jste to pojal s rozumem. Pěkné a pohodové dny!

carevo ( 10. června 2012 17:28 )

Pro zkrat! Borise znám, léčil se u nás na spinálce! Úraz si nezavinil sám! Jinak nevím, jak "třídíte" lidi na obyč či neobyč, ale mě Trávníčkovi přišli zcela normální! Jezdili v obyč autě a kupodivu i bez ochranky či majáčku! Važte si svého zdraví, nikdy nevíte, co se může stát třeba za zlomek sekundy, viz. naše spinálka!

e.44 ( 10. června 2012 12:10 )

Chápu potřebu plošiny pokud někdo bydlí v patře a neni výtah. Ale plošinu kvůli 4 schodům? Navíc když by šly celý, nebo jejich polovina v pohodě a bez velkých nákladů předělat na pozvolnou nájezdovou plochu?To chce trochu vlastní snahy a ne čekat co jim kdo dá.

drazor ( 10. června 2012 10:17 )

Plošina je zdlohavé jednání tohle NEPOTŘEBUJE stavební povolení!!! http://www.stannah.cz/?utm_source=x-sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=brand

Zobrazit celou diskusi