Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Matýska (†1) zabil průjem: Nakazil se v maďarských lázních?

V jihlavské nemocnici zemřel roční chlapec. Z jeho smrti obviňují zdrcení rodiče nemocnici, ta se nařčení z pochybení usilovně brání (ilustrační foto)
V jihlavské nemocnici zemřel roční chlapec. Z jeho smrti obviňují zdrcení rodiče nemocnici, ta se nařčení z pochybení usilovně brání (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. června 2012
12:10

Je to obrovská tragédie - těžké průjmové onemocnění zabilo jen ročního Matýska. Zoufalí rodiče obviňují lékaře z pochybení. Sami mají možná na smrti svého syna podíl. S chlapcem jeli totiž do maďarských lázních. Právě tady se asi nakazil.

Za jeho smrt mohly viry. Matýsek (†1) se nakazil rotavirovou infekcí, která je původcem vážných a nebezpečných průjmů, doprovázených zvracením. Matýskovo zesláblé tělíčko nemoc nezvládlo, i přes hospitalizaci na JIP jihlavské nemocnice chlapeček zemřel.

Zoufalá Matýskova matka chtěla spáchat sebevraždu a celá rodina byla samozřejmě zdrcená. Ale také rozlobená - svou zlobu obrátila právě proti nemocnici. Krajská policejní mluvčí Jana Kroutilová potvrdila Právu, že rodiče podali koncem května trestní oznámení.

"Čekáme na na pitevní protokol a znalecký posudek, jestli nedošlo, nebo došlo k pochybení lékařů," sdělil Matějův tatínek. Jeho rodina je přesvědčená, že ano.

Nemocnice se však nařčení brání. "Jsme přesvědčeni, že nikdo z lékařů nepochybil. Ročně s rotaviry hospitalizujeme okolo 70 dětí a umíme to léčit," brání se mluvčí nemocnice Veronika Pysková. Zároveň však dodává, že Matýskův stav byl opravdu velmi vážný, lékařům se dostal do rukou se silnými projevy nákazy a průběh nemoci byl extrémně rychlý. I přes veškerou snahu zdravotnického personálu se dítě zachránit nepodařilo.

Chlapečka nevolnosti přepadly údajně na návštěvě u prarodičů na Žďársku, jenže poslední odhalení naznačují, že se nejspíš nakazil v zahraničí - jeho rodiče ho i přes útlý věk vzali do lázní v Maďarsku a tady pravděpodobně k virové nákaze došlo. Otázka pochybení je tedy nadále nejasná a bude mít dohru u soudu, její objasnění malému Matýskovi však život nevrátí.

versutus ( 6. června 2012 21:50 )

A zřejmě ani nemáte ponětí o tom, že Hippokratovu přísahu v jejím původním znění již hodně dlouhou dobu absolventi lékařských fakult nikde neskládají. Je to jednak kvůli její obsolentnosti a jednak kvůli tomu, že u některých lékařských oborů by jí ani nebylo možné doslovně dodržet.

versutus ( 6. června 2012 21:43 )

Měl jsem na mysli informace k tomuto případu a ne informace týkající se vašeho syna. Ptal jsem se na Hyppokratovu přísahu a ne na Hippokratovu, tu znám velmi dobře. Je docela úsměvné, když se mě na vzdělání ptá někdo, kdo název oné přísahy ani neumí správně napsat a ještě navíc si to zřejmě ani neuvědomuje.

krecla ( 6. června 2012 20:42 )

Jak to myslite informace jen z medii? Našeho syna jsme museli odvest z detske nemocnice, protoze byl po tydnu pece odborniku v horsim stavu nez kdyz jsme ho tam privezli. A Hippokratova prisaha - mate alespon zakladni vzdelani? Pokud ano mel/a byste vedet co to je - pro jistotu posílam odkaz - http://cs.wikipedia.org/wiki/Hippokratova_př%C3%ADsaha

versutus ( 6. června 2012 11:02 )

Já bych je vidět ani nechtěl. Jinak s vámi souhlasím. Desítky lidí si v té vodě máchá zadky a genitálie a pak stačí, aby si malé dítě třeba jen malinko loklo a malér je hned. Kromě toho může dostat např. i infekční zánět spojivek, středního ucha apod. Někteří rodiče si holt nedokáží odepřít své radovánky třeba jen na několik let a všude musí s sebou tahat i hodně malé děti. To samé platí i o aquaparcích, veřejných bazénech, koupalištích apod.

latabitha ( 6. června 2012 01:56 )

Je mi líto, ale také si myslím, že vše zanedbali rodiče. Po nákaze Rotavirem jde vše strašně rychle, v řádu několika málo hodin - 1 den je už strašně moc! Syn se nakazil v 1,5 roce - v poledne se normálně najedl a šel spát. Za 1,5 hod. jsme volali záchranku, protože zvracel snad půlmetrové šavle. Hospitalizace v nemocnici, kapačky, prcek si je vytrhával z ruky a já ho měla hlídat, aby to nedělal. Strašný průjem, horečky. To nejhorší přišlo 4 den, kdy zmodral a rozklepal se - febrilní křeče! Doktoři, sestry naklusali, já jen zírala a myslela si vždy, že nějaký průjem a zvracení jsou prkotiny. Dnes už vím, co je to strach!!! Tak bacha a nepodceňovat!

Zobrazit celou diskusi