Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další podezřelý pán s motýlkem: Exministr Fischerovy vlády obviněn jako Rath

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
1. června 2012
16:33

A je tu další korupční kauza. Policie zahájila trestní stíhání Juraje Chmiela, exministra Fischerovy úřednické vlády. Stejně jako zadržený doktor Rath se měl dopustit porušení zákona o veřejných zakázkách.

Protikorupční policie dnes obvinila bývalého Fischerova ministra pro evropské záležitosti Juraje Chmiela (ODS) ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Chmiel údajně porušil zákon o veřejných zakázkách. U kampaně ministerstva zahraničí v zámoří se totiž v roce 2008 měl vyhnout výběrovému řízení a spřáteleným firmám nechal vypracovat studie, které nesouvisely se zadáním. V rozpočtu ministerstva tím vznikla díra kolem 1,5 milionu korun.

Exministr je tak dalším bývalým členem vlády, kterému hrozí vězení - může jít za mříže až na 10 let. Vyšetřován však na rozdíl od Ratha bude na svobodě.

Přerušil spolupráci s Fischerem, na Hrad mu teď pomáhat nebude

"Bývalý velvyslanec podle závěrů kriminalistů měl vědomě projekt rozdělit na pět dílčích částí, čímž mělo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a dalších předpisů, aby nemusel vyžadovat nabídky nejméně od tří dodavatelů a aby následný výběr nemusel překládat koordinátorovi ke schválení," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Ministerstvo zahraničí nechtělo situaci komentovat, prý všechny podklady předalo policii. Chmiel má s ministerstvem uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, do 24. srpna nyní ale čerpá neplacené volno z důvodu působení na ministerstvu zemědělství.

Vedle toho Chmiel pracoval v týmu, který se stará o prezidentskou kampaň Jana Fischera. Spolupráci však kvůli obvinění již přerušili. "Juraj Chmiel se teď bude podle svých slov věnovat výhradně obhajobě," sdělila k případu Sabina Tančevová z Fischerovy kanceláře.

V roce 2009 se Chmiel k projektům, které podepsal, vyjadřoval. Podle něj byly v pořádku a závěrečná zpráva generální inspekce ministerstva zahraničí podle něj v projektech nenašla žádné nesrovnalosti, které by musel vysvětlovat.

Kdo je Juraj Chmiel?

• další podezřelý pán, který rád nosí motýlky

• diplomat, narodil se v Budapešti (1960)

• ženatý, manželka Iveta Chmielová Dajková, dvě děti

• vystudoval orientalistiku a afrikanistiku na Filozofické fakultě UK, získal titul kandidáta věd (CSc.)

• začínal jako vědecký pracovník ve Slovenské akademii věd, v roce 1992 se přesunul do afrického odboru min. zahraničí, 1993 - 1994 na misi OSN v Somálsku (přežil zde tři pokusy o atentát), 1996 - 2003 vedl zastupitelství v Nigérii

• bývalý ministr pro evropské záležitosti v úřednické vládě premiéra Jana Fischera (2007)

• člen ODS (kvůli úřednické vládě z ní vystoupil, ale později se do strany opět vrátil)

• působil také jako velvyslanec ČR v Austrálii (2008 - 2009), jeho manželka zde agitovala mezi krajánky pro ODS, Chmiela čelil obvinění z porušení zákona o ochraně osobních údajů, ale to se nepotvrdilo

• do prosince 2011 náměstek ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) 

• člen týmu, starajícího se o Fischerovu prezidentskou kampaň (spolupráci rozvázali)

e.44 ( 2. června 2012 11:39 )

http://www.policie.cz/clanek/tiskova-zprava-k-pripadu-promopro.aspx

kung-fu-jane ( 2. června 2012 07:38 )

Protikorupční policie se snaží, ale jen do určitých mantinelů- ProMoPro je už za hranicí, kde se nic nevyšetřuje. Bém už měl být také ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat vyšetřování „svého vládnutí v Praze“ a není. Vše se zametá pod koberec a Chmel je jen takový prach, který se víří, aby nebylo nic vidět. Nehledě na to, že takovou částku, za kterou je dotyčný obviněn, dával Nečas kámoškám sekretářkám na ministerstvu, za to, že „dřou jako koně"...Až uvidím Vondru a Béma ve vyšetřovací vazbě, tak změním názor. Do té doby je pro mně Rath obětní beránek. Tímto zdravím státní zástupkyní paní Bradáčovou...

sabartnok ( 2. června 2012 07:30 )

na všech vládních úřadech existuje korupce a její likvidace je nekonečná. Megalomanie vymyla mozky mocných. Vily, zámky a piozemky ve kterých chtějí bydlet, staví ze státních peněz. Spočítal někdo při nedávném sčítání lidu, kolik se soukromně prostavělo za posledních dvacet let na soukromé bydlení??? A zda ti, kdož takto bydlí, na to mohli reálně vydělat? Nemluvě o drahých autech, v nichž jezdí obvykle každý člen domácnosti???

andrea68 ( 1. června 2012 21:44 )

Tak tady u pana Chmiela je to "tunýlek" za 1,5 melounu. To bude jen taková pozornost ODS na uklidnění zákonodárců, aby měli protiargument na to, že za ministra Kubiceho se vždycky před volbami vynoří nějaká kauza poškozující ČSSD. Už jen proto, že tento modrý soudruh bude vyšetřován na svobodě a zašantročené miliardy se zřejmě zatím vyšetřovat nebudou.

marie60 ( 1. června 2012 19:08 )

Hmm, mně on taky zklamal.Člověk, který napadal hromadu politiků za korupci,tak v ní sám jel.Myslela jsem si, že je chytřejší, protože mohl i počítat, že si i na něj někdo posvítí.Cítil se dost silný v kramflecích a doufal, že ho imunita zachrání.Doufám, že další půjdou za katr, ale ne jen ty malé rybky.

Zobrazit celou diskusi