Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maloval infikovanou krví a sbíral Havlovy vlasy: Bartoň Lidice Beneš podlehl AIDS

Umělec s českými kořeny Bartoň Lidice Beneš zemřel na AIDS: Proslul řadou kontroverzních děl. Maloval infikovanou krví, jeden z obrazů sestavil i z roztrhaných peněz od americké vlády
Umělec s českými kořeny Bartoň Lidice Beneš zemřel na AIDS: Proslul řadou kontroverzních děl. Maloval infikovanou krví, jeden z obrazů sestavil i z roztrhaných peněz od americké vlády  (Autor: Archiv Blesku, Reprofoto ČT, Youtube)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
31. května 2012
21:57

Výtvarník s českými kořeny Bartoň Lidice Beneš (†69) zemřel v USA. Kromě poněkud nezvyklého jména na jeho životním osudu zaujme i to, že podlehl AIDS, maloval obrazy svou infikovanou krví, roztrhal peníze z grantu od americké vlády a sbíral vlasy exprezidenta Václava Havla.

HIV pozitivní kontroverzní americký umělec Bartoň Lidice Beneš dnes po dlouhém boji se zákeřnou nemocí zemřel. Narodil se za Atlantikem, ale měl české předky (prarodiče) a protože se narodil v roce 1942, dostal prostřední jméno po obci, vypálené za 2. světové nacisty.

I když sám česky nemluvil, ke svým kořenům se však během celého života hrdě hlásil. S tím souvisela ostatně i jedna z jeho zálib - sbíral vlasy českého exprezidenta Václava Havla. Jeho sběratelská vášeň však sahala ještě dále a pořídil si třeba kousek Madonniných kalhotek.

Bartoňova díla sbírala i Sharon Stone

Beneš proslul řadou kontroverzních děl - obrazy vytvářel i pomocí vlastní infikované krve, ale také popela zesnulého kamaráda-narkomana, zbylých léků svých zesnulých přátel či kostí. Měl však velký úspěch - jeho díla sbíraly třeba hollywoodští herci Larry Hagman a Sharon Stone.

Několik výstav měl i v Česku, naposledy v roce 2009 ve sklepeních pod Staroměstskou radnicí. Výstava tehdy byla zahájena 1. prosince, symbolicky ve Světový den boje proti AIDS.

O jeho úmrtí informoval správce Benešova díla pro Českou republiku a režisér Jiří Datel Novotný, autor knihy o Benešovi a TV seriálu Jak se žije s HIV a AIDS. "Když dostal první grant od americké vlády, nechal si ho vyplatit v hotovosti. Přišel domů a říkal si: ’Vždycky jsem byl chudej a teď mám najednou tolik prachů, co s tím udělám?‘ Vzal tedy nůžky, peníze rozstříhal a udělal z nich obrazy. Prodal je v galerii a získal víc, než získal v grantu," přidal Novotný pro ČT historku z umělcova života.

Virem HIV se Beneš nakazil již v roce 1976, s nemocí však dokázal žít a pracovat téměř 36 let. Nemoc se ale u něj rozvinula natolik, že musel být převezen do nemocnice, kde ve spánku zemřel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi