Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milionářský synek do vězení nemusí: Zabil muže a ženu zmrzačil

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. května 2012
06:34

Arogance, ignorování pravidel, falešný pocit moci. To byly hlavní příčiny tragické nehody, při níž loni řidič mercedesu za 4,5 milionu korun Jan Endl (32) ze známé podnikatelské rodiny zabil v Olomouci řidiče (†30) fabie a jeho spolujezdkyni zmrzačil.

U soudu za to včera dostal jen 2,5 roku s podmínkou na tři roky a zákaz řízení na pouhých pět let. To se u nás dějí věci!

Řidič fabie Martin Slavík byl na místě mrtev. Jeho spolujezdkyně Denisa Kiralová (31) strávila několik měsíců v nemocnici, přičemž do smrti bude pravděpodobně invalidní.

Jan Endl se včera jednání neúčastnil s tím, že se léčí na psychiatrické klinice ve vojenské nemocnici. Podle znalců trpí Endl od sedmnácti let maniodepresivní psychózou a neměl by podle nich vůbec řídit automobil. Před nehodou si navíc vzal léky, které jsou označeny varováním, že se po jejich užití nemá řídit.

Státní zástupce přesto navrhl pro viníka nehody jen podmíněný trest. Ten nakonec vynesl i soud, když zohlednil, že Endlova rodina vyplatila pozůstalým a poškozené odškodné ve výši 2,7 milionu korun.

ZNÁTE ENDLA? OZVĚTE SE NA 724 014 586 NEBO NA TIP@BLESK.CZ, NABÍZÍME HONORÁŘ

Pět let pak nesmí viní řídit auto. Pak zřejmě už zase může porážet lidi na silnici. Pozůstalí ani poškozená se k rozsudku nechtěli vyjadřovat. Na Facebooku ovšem krátce po vynesení rozsudku Denisa Kiralová napsala: „Je na tomto zkur... ým světě nějaká spravedlnost? Když za smrt člověka a za těžké ublížení ten dotyčný dostal jen podmínku?“

Jan Endl pochází z jedné z nejbohatších rodin v Olomouci, která provozuje síť heren s automaty. Podle obchodního rejstříku lze jejich majetek odhadovat v řádech stamilionů korun.

Dopravních nehod už měl nebezpečný řidič v minulosti více a podle jeho známých prý byla jen otázka času, kdy se stane něco tak vážného, jako loni v září.

Hornet ( 1. září 2019 21:21 )

Tak chápu že podle zákona to uhrál, nicméně teď má někdo jít po těch lékařích, kteří mu nechali řidičák. U někoho se léčil a ten nějaký MUDr. by měl teď tvrdě zaplatit.

darny ( 31. srpna 2019 12:56 )

Já jsem byl na vánočním večírku vyzván,ať popojedu, protože jsem stál 20 cm do vjezdu... Popojel jsem, zablikaly majáky a jen proto že jsem nastartoval a popojel půl metru jsem šel na CPZ, dechová zkouška 1,98, papíry v hajzlu na 2 roky, pokuta 30 tisíc plus náklady soudu, odtah vozi­dla.­..sa­mozřej­mě že i flastr...36 měsíců podmínka na 18...
Takže rozhodnutí soudu za zmařený život a poškození zdraví je směšné...

smeagol ( 29. srpna 2019 08:32 )

Madari jsou jini frajeri, Rezesova tam sla natvrdo sedet a nepomohly ji ani prachy.

cert ( 7. března 2013 21:39 )

CO jest legální, nemusí být morální. A v tomto případě tak tomu je.

pgga ( 6. června 2012 02:14 )

Jeste neco....kdyz Vas tady chyti ridit pod "vlivem"...( i bez nehody)...v tu chvili okamzite do vezeni..auto se necha odthahnout. Po par dnech jdete pred soud ktery rozhodne vysi trestu..penezni pokuty atd. Kamarad si to vse "uzil" po party..chytili ho po prve..nemel ani moc pres legalni limit..nezpusobil nehodu ALE ridil pod vlivem...Ridicak ztratil na rok(tady velky problem..bez auta..KONEC)..podminka..5 let..pravnik,,pokuta..dohromady pres USD 10 000.

Zobrazit celou diskusi