Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Půl hodiny stará holčička z brněnského babyboxu: Na pupíčku měla tkaničku

V brněnském bayboxu našli teprve půl hodiny starou holčičku
V brněnském bayboxu našli teprve půl hodiny starou holčičku  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. května 2012
19:33

Teprve půl hodiny po porodu odložila neznámá matka svou dceru do brněnského babyboxu. Holčička, která dostala od zdravotních sester jméno Miloslava, měla pupečník zavázaný tkaničkou a putovala ihned do inkubátoru.

V úterý odpoledne čekal na personál brněnské Nemocnice Milosrdných bratří "dáreček" - v babyboxu našli malou holčičku. A podle zjištění doktorů bylo novorozeně teprve půl hodiny staré.

Na pupečníku měla holčička přivázanou černou tkaničku a byla zavinuta do ručníku. "Je malinká, váží 2 280 gramů, ale na první pohled je zdravá. Mám od té chvíle bušení, ještě teď je mi úzko a slabo," citoval zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess vyjádření primářky novorozeneckého oddělení Ludmily Brázdové, která holčičku našla.

Letos se v Brně stala již desátým odloženým novorozencem. I proto nemocnice plánuje zřízení ještě modernějšího babyboxu. První zařízení tohoto typu bylo v ČR otevřeno takřka přesně před třemi lety - již tento čtvrtek budou mít české babyboxy "narozeniny". Zachránily již desítky životů.