Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při střelbě do demonstrantů mu zabili syna: Oběsil se na protest proti vládě

Masakr demonstrantů se odehrál v Pekingu na Náměstí Nebeského klidu. Čínské státní instituce dodnes dělají, jako by se nestal
Masakr demonstrantů se odehrál v Pekingu na Náměstí Nebeského klidu. Čínské státní instituce dodnes dělají, jako by se nestal  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
28. května 2012
21:19

Sebevraždou chtěl upozornit na vleklé problémy v komunisty ovládané zemi. Zhrzený otec mladíka, zastřeleného v roce 1989 při masakru na náměstí Nebeského klidu, neměl ani více než 20 let po tragédii klid. A proto nakonec sáhl po oprátce.   

Smutný příběh pochází z Číny. Nejprve mu na náměstí Tchien-an-men (Náměstí Nebeského klidu) zabili v roce 1989 syna - při krvavém potlačení demonstrace, kdy začali čínští vojáci bezhlavě pálit do demonstrantů, zemřelo podle státních oficiálních zdrojů 23 lidí a podle červeného kříže až 2600 osob.

Více jak dvacet let poté však zhrzený otec Ja Wej-lin (73) spáchal na protest proti čínské vládě sebevraždu. Smrt syna mu nedala spát. Oprátku si připravil se v podzemních garážích bytovky, ve kterém bydlel. Svým zoufalým činem chtěl také upozornit na to, že vláda o tragických událostech z roku 1989 stále mlčí. A také vytrvale ignoruje žádosti rodin obětí o odškodnění.

Příbuzní sebevraha uvedli, že po sobě zanechal dopis na rozloučenou a zprávu, ve které dopodrobna popisuje okolnosti synovy smrti. Ja Aj-ku (†22) zemřel ranou přímo do hlavy. Chlapcova matka dlouho tvrdila, že se demonstrace aktivně neúčastnil, šel ale jen kolem nakupovat se svou přítelkyní...

O krvavých lázních během demonstrace studentů, ale i intelektuálů, dělníků a obecně vzato stoupenců demokracie, se v Číně skutečně vytrvale mlčí. A mlží. Jedna z velkých černých kaněk na čínské historii není ani součástí čínských učebnic. Opakované výzvy, aby vláda konečně přijala zodpovědnost za masakr a případ řádně vyšetřila, zůstávají bez povšimnutí.

sosacek ( 28. května 2012 22:18 )

Po 20ti letech si vzpoměl, že mu zabili syna a hodil si mašli?Nnechte se vysmát - kašpaři!

Zobrazit celou diskusi