Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Socha Moai z Velikonočního ostrova je na Moravě!

Sochu Moai postavili v Bohdalicích na Vyškovsku ekologové.
Sochu Moai postavili v Bohdalicích na Vyškovsku ekologové.  (Autor: Gabriela Peringerová)
Autor: Gabriela Peringerová - 
26. května 2012
20:27

Tajemná a mystická socha Moai se objevila na jižní Moravě! Až dosud byla přitom k vidění jen na Velikonočním ostrově uprostřed Tichého oceánu.

Přesná kopie jedné ze soch, tři a půl metru vysoký obličej, je nyní k vidění na ekofarmě v Bohdalicích na Vyškovsku.

Desítka dobrovolníků ji vyrobila pomocí ocelové konstrukce ze speciálního betonu. Ten vytváří zvláštní pigment a socha se díky němu podobá originálu.. Do dvou let chtějí lidé ze sdružení Manner postavit podobných soch ještě devatenáct, z toho největší bude sedmimetrová s kloboukem.

„Chceme vytvořit park, ve kterém budou tyto světoznámé sochy upozorňovat na ekologickou katastrofu, která může vést až k samotnému zániku civilizace,“ vysvětlil smysl vzniku parku Jiří Novotný ze sdružení Manner. První socha vznikla pomocí polystyrénové formy v sochařském ateliéru v Praze. Stála 150 tisíc korun.

Moai jsou kamenné sochy, roztroušené na Velikonočním ostrově. Vypadají jako vysoké placaté obličeje. Přestože jsou známé jako „hlavy“, často mají i krk, ramena, ruce a tělo, ale ty jsou dnes zasypané v zemi. Patřily mezi světové záhady. Dnes je již jasné, že jsou úzce spojené s tradicí kultů předků, která je rozšířená v Polynésii. Autory soch jsou ostrované kmene Rapa Nui, kteří tam okolo roku 1600 zničili lesy a vegetaci a civilizace na ostrově zanikla.

naidka ( 28. května 2012 07:37 )

rudyptak48 ( 27. května 2012 20:29 )

Z jejího pohledu bych usoudil, že čeká, až se k nám vrátí právo a spravedlnost. Jen doufám, že nebude čekat tisíc let.

naidka ( 27. května 2012 18:42 )

já myslím jinou. Jedeš po úrodné Hané a najednou před tebou Socha Svobody! Pro řidiče to je šok, někdo se láme smíchem a od té doby je tam "úsek častých dopravních nehod".

naidka ( 27. května 2012 17:34 )

ty mě taky, česko-německý turisto.

vary ( 27. května 2012 17:26 )

Přesně tak. Skurvená Morava a K. Vary. Huso

Zobrazit celou diskusi