Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chránila dítě vlastním tělem, říká ředitelka školy, kde si šílená žena vzala rukojmí

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
23. května 2012
16:26

Příběh šílené ženy, která včera vtrhla na základku v Havířově, pobodala vychovatelku a jako rukojmí si vzala malou holčičku, nabývá zřetelnějších, ale také ještě děsivějších obrysů. Ředitelka školy vypověděla, že vychovatelka bránila svým tělem malou holčičku (7), které nejspíš hrozilo vážné nebezpečí. 

Čtyřiadvacetiletá žena rozpoutala v úterý pořádné drama na základní škole Moravská v Havířově-Šumbarku. Do školy se dostala vchodem, kam pro oběd chodí senioři a z nejasných pohnutek pobodala ve školní jídelně vychovatelku. Jako rukojmí si pak vzala na záchod a poté do kanceláře školní jídelny jedno z dětí.

Měla u sebe hned několik zbraní. "Do školy už přišla s tím, že si vezme rukojmí. Chtěla tak získat pro sebe výhodu. Jakou, to ale zatím nechceme specifikovat," nechtěla prozradit moravskoslezská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Podle výpovědi ředitelky Elišky Tomíčkové však útočila ve školní jídelně nejprve na sedmiletou školačku, kterou pracovnice školy bránila vlastním tělem. K pachatelce ředitelka poznamenala: "Je to vyšinutá žena. Se školou nemá nic společného. Vstoupila do jídelny a vzala si první dítě, které potkala. Vychovatelka holčičku bránila, a proto ji pobodala. Moc mě mrzí, co se stalo," hlesla smutně ředitelka Tomíčková.

Policie: Pokus o vraždu a braní rukojmí

S napětím pak (nejen) ředitelka sledovala zásah komanda, kterému na pomoc přijel i policejní vyjednavač. Když pokusy Policie případ kvalifikovala jako pokus o vraždu a braní rukojmí. "Tento případ je zcela výjimečný. Pracovnice školy ve chvíli ohrožení zareagovala tak, že se snažila dítě bránit svým tělem a utrpěla vážná zranění. Policisté na oznámenou situaci neprodleně reagovali a dívku vysvobodili nezraněnou," dodala policejní mluvčí.

Zraněná vychovatelka je dál v péči lékařů havířovské nemocnice. Ředitelka oceňuje její statečnost, avšak odmítá, že by škola pochybila. Zabezpečení je prý dostatečné. "Úplně všechno ale ohlídat nemůžeme. Nemůžeme přicházející rodiče šacovat, jestli u sebe nemají zbraň," uvedla ředitelka pro ČTK. Ze školního rozhlasu pak dnes děkovala žákům i kolegům, jak situaci zvládli. Zároveň nechala vyhotovit omluvné lístečky pro rodiče s ubezpečením, že šlo o výjimečnou situaci.

Havířovský magistrát dnes raději na základě incidentu nechal prověřit bezpečnost dětí ve všech svých základních a mateřských školách. "Chceme zabránit tomu, aby se podobné události opakovaly. Výsledky kontroly budeme mít k dispozici odpoledne," řekla mluvčí radnice Eva Wojnarová.

Zobrazit celou diskusi