Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

MS Kámen, nůžky, papír: Mistry světa vyškolila desetiletá Viky!

Autor: Pavel Krejča - 
21. května 2012
21:59

Hru kámen, nůžky, papír zná snad každý. A právě v Praze se v takzvané střižbě konalo první mistrovství světa. Mezi 167 závodníky bylo i osm českých olympioniků a šest mistrů světa, všechny však vyškolila desetiletá Viky Věcková!

Slavní čeští sportovci si ani neškrtli: skifařka Mirka Knapková, skikrosař Tomáš Kraus, běžkař Martin Koukal nebo snowboardista Michal Novotný – co jméno, to mistr své disciplíny, ale ani jeden z nich medaili nevystřihnul.

V pražském Beach Klubu Ládví totiž úřadovala desetiletá Viky Věcková, která v těžké konkurenci prohrála z devíti duelů (každý na tři výhry) pouze jediný v základní skupině. Díky tomu si odnesla zlatou »placku« a šek na 10 000 korun.

„Žádnou taktiku jsem neměla. Stříhala jsem to od boku,“ popsala dívka. Na co použije vyhrané peníze? „Stavíme barák a já chci mít hezký pokojíček, takže to půjde na tohle,“ radovala se.

Pravidla střižby

■ hra pochází z 18. století z Japonska

■ používají se v ní tři symboly: kámen představuje sevřená pěst, papír natažená dlaň s prsty a nůžky rozevřený prostředník s ukazovákem

■ hráči stojí proti sobě a synchronizovaně ukážou jeden ze tří možných symbolů

■ pokud oba (všichni) hráči ukážou stejný symbol, nebo se objeví zároveň všechny tři možné symboly, souboj nemá vítěze ani poraženého

■ pokud se objeví pouze dva druhy symbolů, kámen je poražen papírem (kámen může být zabalen do papíru), papír je poražen nůžkami (nůžky papír rozstřihnou) a nůžky jsou poraženy symbolem kamene (kámen nůžky ztupí)

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi