Čtyři tuny chřestu zaplavily náměstí v Ivančicích
Bílý nebo zelený. Okolo těchto dvou barev a chřestu se o víkendu v Ivančicích na Brněnsku točilo vše. Stánky s chřestem zaplavily celé náměstí. Vůně jídel z chřestu, které připravili místní kuchaři společně s kuchařskými celebritami, se nesla nad městem.
Jedno ze šestadvaceti jídel podávaných na náměstí uvařil i kuchařský čaroděj Petr Stupka. „Chřest je poklad pro kuchaře i strávníky. Má zázračné účinky. Je plný dobrých látek. Vařím ho hlavně na jaře, kdy jsou mladé výhonky čerstvé,“ prozradil Blesku šéfkuchař Stupka, který lidem podával bramborový salát se zeleným chřestem a italským pestem.
Do Ivančic před víkendovými Slavnostmi chřestu navezli přes čtyři tuny výhonků. „Vše se spotřebuje. Buďto se chřest prodá na stáncích, nebo sní přímo na náměstí,“ potvrdila mluvčí akce Anna Štětinová.
Přestože dnes už v okolí Ivančic chřest na poli nenajdete, místní jsou na tradici pěstování chřěstu patřičně hrdí. Za Rakouska-Uherska totiž chutný Ivančický chřest putoval i na stůl císařovny Sissi.
Vcera mi poslal kamos na skype toto: http://zkracene.cz/UcLx ...A JE TO HUSTY!