Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První soukromá loď Dragon do vesmíru opět nedoletěla: Technické komplikace přerušily start

Autor: ČTK, lm - 
19. května 2012
12:38

Kosmická loď Dragon má být první komerční lodí, která se spojí s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Start do vesmíru ale provázejí technické komplikace a ani ten poslední nevyšel, jak se plánovalo.

Start rakety Falcon 9, která měla z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) soukromou vesmírnou loď Dragon americké společnosti Space Explorations Technologies (SpaceX), byl dnes v poslední vteřině zrušen.

Raketa měla odstartovat v 04:55 místního času (10:55 SELČ). Podle záběrů ze startu, které zprostředkoval na svých internetových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), Falcon 9 na okamžik zažehl motory, vzápětí je ale zase vypnul a raketa se vůbec neodlepila od země.

SpaceX na Twitteru sdělila, že start byl zrušen. "Nyní kontrolujeme data, raketa je zabezpečena. Dnes ráno už se o start znovu nepokusíme," uvedla firma.

Podle NASA první získané údaje ukazují, že v jednom z motorů rakety byl příliš vysoký tlak. Palubní počítač proto z bezpečnostních důvodů přerušil startovací proces.

Cesta Dragonu k ISS byla v minulosti odložena už několikrát. Společnost SpaceX tyto odklady zdůvodňovala nutností dodatečných kontrol vesmírného modulu.

Dragon by se měl stát první soukromou lodí, která se spojí s ISS. Pokud by se jeho zkušební let zdařil, hodlá NASA modul využívat k pravidelnému zásobování stanice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi