Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nor (19) unikl lstí před jistou smrtí: Takhle se skrýval před Breivikem

Autor: Ladislav Leimer, lmk - 
17. května 2012
08:03

Marius Hoft (19) byl účastníkem tábora socialistické mládeže na norském ostrově Utøya. Když Anders Breivik (33) začal střílet do jeho přátel, chlapec utekl! Doběhl až k útesu, ze kterého rychle sešplhal. Díky tomu, že se udržel ve škvírách, přežil. Breivik ho totiž dole na skále neviděl.

Když Breivik, oblečený v uniformě policisty, začal zabíjet mladé Nory, Marius dostal šok. Neváhal však a i s kamarádem Andreasem Dalbym Grønnesbym (†17) utekl na nedaleký útes, ze kterého chlapci začali šplhat dolů. Andreas se ale neudržel a Marius sledoval, jak se jeho nejlepší kamarád řítí dolů k útesům vstříc jisté smrti.

Nad hlavou mu létaly smrtící kulky

Do toho mu nad hlavou létaly kulky a byl slyšet řev jeho umírajících kamarádů. „Breivik byl hned nade mnou a střílel na lidi,“ prohlásil chlapec u soudu. Marius se však na skále držel úzké škvíry, seč mu síly stačily. „Začal jsem plakat, ale pak jsem se rozhodl, že se slzami počkám, než budu v bezpečí. Chtěl jsem přežít. Myslel jsem na svoji maminku, chtěl jsem ji ještě vidět,“ dodal.

Psychické trauma z Breivika

Breivika na Utøye nakonec zatklo policejní komando, během svého řádění však postřílel na ostrově 69 lidí. Dalších osm obětí má na svědomí svým bombovým atentátem v Oslu. Soud s ním by měl podle očekávání probíhat ještě asi 10 týdnů. Maria vysvobodili z útesu záchranáři lanem. Ti, co měli to štěstí a masakr přežili, budou do smrti psychicky poznamenáni. „Cítím se lhostejný, nejsem šťastný, nejsem smutný,“ vypověděl Marius u soudu.

vejkyt ( 17. května 2012 13:20 )

rodiče co dá dítě na politickej tábor bych ještě profackoval aby se probral... stačí se podívat na ty videa jak je tam učej nenávidět izrael a milovat musulmany co bez skrupulí ukamenujou ženu kvůli nevěře a sou na to ještě hrdí... fuj

marie60 ( 17. května 2012 10:33 )

Musela to být pro ty mladé lidi velká hrůza.Toho zmetka by měli v tichosti odstranit.

Zobrazit celou diskusi