Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kmotr Janoušek vyvázne s podmínkou? Pomohla mu žena, kterou srazil!

Autor: Eva Šimková - 
10. května 2012
12:01

Hrozilo mu deset let natvrdo, vyklouzne nejspíš s podmínkou. Kmotrovi kmotrů Romanu Janouškovi zřejmě velmi pomůže výpověď ženy, kterou v opilosti před šesti týdny srazil autem a přejel. Díky ní může být totiž trestný čin překvalifikován na neúmyslný.

Jednapadesátiletá Vietnamka ve středu podala na policii svoji výpověď. Na policejní služebnu v Praze Na Perštýně přišla o berlích a v doprovodu právního zástupce Josefa Lžičaře. Její výslech trval přes čtyři hodiny. S výsledkem může být nejvíce spokojený bohatý podnikatel a šedá eminence pražské politiky Roman Janoušek.

Ten ještě dříve, než stačil vystřízlivět, prostřednictvím svého právníka nabídl ženě odškodnění. "Řeknu jen, že by se mohlo jednat o dvou- až trojnásobek částky, která bude určena ze zákona," naznačil Janouškův právník Vít Široký.

Bude to asi dost. Tolik, že by pro to Janouškova oběť vypovídala mírně? Nebo snad ze strachu? O tom vzhledem k povaze případu není radno ani spekulovat…

Video Žena, kterou Janoušek málem zabil, vypovídala na policii - Blesk - Veronika Pukačová
Video se připravuje ...

Její výpověď, že ji Janoušek nesrazil čelně úmyslně, ale bokem, když obešla jeho auto, nejspíš prý zrcátkem, by mohla pomoci překvalifikovat Janouškův čin z úmyslného na neúmyslné ublížení na zdraví se zásadně mírnější trestní sazbou.

Kdyby mě chtěl pan Janoušek úmyslně srazit, mohl to udělat hned, když jsem stála před autem,“ řekla podle MF Dnes policistům zraněná žena, která stále chodí o berlích. Janouška i přes otřes mozku a několik zlomenin, které jí způsobil, brání. Prý si ani nepamatuje na oční kontakt s opilým kmotrem. Nelze prý proto s jistotou říci, jestli ji ze svého terénního auta viděl, když mu zatarasila na semaforech svým tělem cestu.

Za úmyslné ublížení na zdraví hrozí Janouškovi v případě prokázání viny až deset let vězení. Za nehodu a  nedbalost by mohl vyváznout s podmínkou. Státní žalobkyně ale ve čtvrtek pro server Aktuálně.cz uvedla, že Janouškův trestný čin překvalifikovat nehodlá. Zatím... "Kvůli jednomu výslechu není důvod ke změně kvalifikace činu. Doposud nejsou hotové všechny úkony, takže to není na programu dne," řekla pro Aktuálně.cz Jitka Rybenská.

Podrobnosti k Janouškově nehodě: Jak Vietnamka brání kmotra

Nehoda se stala 23. března v pražské Michli. Janoušek zřejmě nedobrzdil, a naboural do vozu, který řídila žena vietnamské národnosti. Z výpovědi vietnamské řidičky vyplývá, že se měla na komunikaci poblíž stanice metra Českobudějovická zařazovat z levého pruhu do pravého. Po střetu s Janouškovým Porsche vystoupila z auta, aby nehodu vyřešila. Policii prý nevolala, neboť neočekávala, že by škoda dosáhla větší výše.

Janoušek však z místa ujel. Prý si myslela, že Janoušek za volantem jen uhýbá před projíždějící sanitkou, jenže on nezastavil ani po jejím průjezdu. Opilý lobbista ale urazil jen pár metrů, protože musel zastavit na semaforech. Žena mezitím Janouškův terénní vůz doběhla a předešla. "Začala jsem rukama mlátit do kapoty. Chtěla jsem, aby řidič zacouval, vystoupil a začali jsme řešit nehodu," uvádí žena podle MF DNES ve výpovědi. Necítila se však údajně nijak ohrožena a nabyla dojmu, že s ní Janoušek skutečně bude celou nepříjemnost řešit. Vracela se proto ke svému autu...

Jenže Janoušek se rozjel. Podle výpovědi ženy ji srazil v momentu, když auto obcházela. Narazil do její nohy a odmrštil ji jako hadrovou panenku. Podle některých svědků ji přejel úmyslně. Žena utrpěla vážná poranění a několik zlomenin. Je však poněkud paradoxní, že se přesto Janouška zastává.

Zvlášť když Janoušek nechal ženu ležet na silnici a ujel. "Cítila jsem strašnou boleset hlavy," vzpomínala u výslechu Vietnamka, pro kterou musela vyrazit záchranka.

Janoušek poodjel pár set metrů, zastavil, vystoupil a začal utíkat. V tu chvíli ho už pronásledovala policie. Janouška dopadli poté v nedalekém parku. Dechová zkouška ukázala, že řídil s 2,2 promile alkoholu. Během šetření nehody však pochybilo hned sedm policistů. Nechali například Janouška volně telefonovat, nebo ho vyslýchali ještě v momentu, kdy byl pod vlivem alkoholu.



kdoasi ( 13. května 2012 19:02 )

Nátlak určitě taky byl...bez diskuzí.

isildurevv ( 13. května 2012 15:59 )

Ahoj, vcera jsem objevil na www.cernacervena.cz velice jednoduchy navod, jak si z tepla domova privydelat. Uz se tak zivi spousta lidi a urcite to stoji za zkousku i ted.

annasoch ( 13. května 2012 11:22 )

A nebo má veliký,hodně veliký strach - o rodinu,restauraci a i repatriaci.Vždyť se ho bojí i naši vládní představitelé,špičky policie.Kdo z nás by měl takové zastání,podporu a privilegia.Strach je silnější než peníze.

isildurev ( 12. května 2012 20:39 )

Ahoj, vcera jsem objevil na www.cernacervena.cz velice jednoduchy navod, jak si z tepla domova privydelat. Uz se tak zivi spousta lidi a urcite to stoji za zkousku i ted.

ki33 ( 12. května 2012 14:39 )

monza: který lidi máš na mysli pipko?

Zobrazit celou diskusi