Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

V Praze se jde pochod za legalizaci marihuany

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
5. května 2012
14:25

V centru Prahy začala demonstrace za legalizaci marihuany. Několik tisíc většinou mladých účastníků akce Million Marihuana March se krátce ve 13:30 za doprovodu hudby vydalo na pochod směrem na Václavské náměstí, Vinohrady na Žižkov. Tam je v parku Parukářka program nabízející dvě hudební podia, diskuzi s politiky, konopný trh, přednášky, infostánky, dětský koutek, žonglérské dílny, čajovnu a občerstvení včetně konopného piva i zmrzliny.

Účastníci akce se začali na největším pražském náměstí scházet již dlouho před začátkem pochodu. Mnozí nesou hesla podporující konzumaci marihuany nebo zeleno-žluto-červené vlajky. Někteří měli za uchem zasunuté čerstvě ubalené marihuanové cigarety, část většinou pestře oblečených lidí se posilňovala nakoupeným pivem a vínem. Stejně jako v loňském roce převládá uvolněná nálada a nedochází k žádným incidentům.   

"Je nepřípustné, aby politici i odborníci trvali na tom, že dovážená či v licencovaných pěstírnách produkovaná marihuana bude legální léčivo, ale pacientem či seniorem na zahrádce vypěstovaná kytka konopí bude i nadále nelegální a nebezpečná droga, za jejíž pěstování bude hrozit trestní postih," uvedl k legalizaci léčebného konopí Robert Veverka, předseda sdružení Legalizace.cz.    

Na protest dohlížejí desítky policistů a strážníků, nechybí jízdní policie. Součástí pochodu centrem Prahy je poprvé živé vystoupení kapely na jednom z doprovodných vozů. "To je legrace, právě jsem tady potkala svého učitele angličtiny," smála se mladá studentka v černém tričku se zeleným logem listu marihuany, jejíž charakteristická vůně se line nad průvodem.   

Čeští zastánci legalizace konopí se na akci organizované občanským sdružením Legalizace.cz počátkem května setkávají pravidelně, letošní protest je již patnáctý v řadě. Jeho účastníci chtějí podpořit pěstování konopí pro léčebné a "rekreační" účely. Marihuana je podle všeho nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumů ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.

mnpv ( 6. května 2012 09:55 )

Tak jak se chlastalo v zaměstnání za komančů se teď určitě nepije, a v hospodách 4. cenové skupiny určitě netočí tolik piva jako když bylo za dvě koruny.

sova13 ( 5. května 2012 22:17 )

Joint je marihuanová cigareta. A samozřejmě neni joint jako joint. Někdo si je balí ručně, někdo pomocí baličky, někdo s filtrem, někdo bez, někdo rozumnou velikost, někdo pěkné "brko".

mnpv ( 5. května 2012 20:23 )

No, když ji pěstuji ve skleníku, tak tam ani mšice nebyly

mnpv ( 5. května 2012 20:22 )

Joint je celá cigára nebo jenom šluk? Já to fakt nevím.

mnpv ( 5. května 2012 20:19 )

Dvě rostlinky na osobu snad nevadí, Mám je ve skleníku a není sem vidět. Jinak pokutu bych asi unesla. Jenže mně narostou vždycky takové dvoumetrové obludy a mají asi malé šišky (srovnávám dle obrázku). Nic moc kvalitního, ale na tu mastičku dobrý. Hulit jsem nezkoušela, asi umřu hloupá.

Zobrazit celou diskusi