Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejdražší obraz v dražbě: Výkřik za 2 miliardy!

Autor: ČTK, ljšk - 
3. května 2012
08:21

Pořádný rozruch vyvolal na dražbě v New Yorku jeden slavný obraz Výkřik od norského malíře Edvarda Muncha. Stal se totiž nejdražším obrazem v historii prodaným v aukci. Šťastný kupující si jej pořídil za 2,3 miliardy korun.

Slavný obraz Výkřik od norského malíře Edvarda Muncha se v noci na dnešek na dražbě v New Yorku prodal za 119,9 milionu dolarů (asi 2,3 miliardy korun). Jde o nový aukční rekord, kterým Výkřik sesadil z první příčky malbu Pabla Picassa Nahá v sochařském ateliéru (Nu au Plateau de Sculpteur), která byla vydražena v květnu 2010 v newyorské aukční síni Christie's za 106,5 milionu dolarů (dvě miliardy korun).

Nahá v sochařském ateliéru tehdy v čele žebříčku vystřídala jiný Picassův obraz Chlapec s dýmkou, který se v roce 2004 prodal za 104,2 milionu dolarů (1,96 miliardy korun).

Absolutně nejdražším prodaným uměleckým dílem je od loňska plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra koupila za více než 250 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun) od soukromého sběratele. Cena, kterou Katar zaplatil, téměř dvakrát převýšila hodnotu dosud nejdráže prodaného obrazu, plátna Jacksona Pollocka, které za 140 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun) změnilo majitele v roce 2006.

e.44 ( 3. května 2012 16:47 )

Tak v tom, že pokud dojde ke krachu současných honot obraz na ceně nenabude, se shodneme i když jsme to každý napsal trochu jinak. Jistě, každý má nárok na svůj vkus, ale ne ke každému každý obraz skutečně dokáže promlouvat. A mě právě Výkřik nechává úplně chladnou. Ale třeba takové obrazy od Rembrandta to je něco jiného, ty dokáží vyprávět příběhy. Nebo mě dokáží okouzlit Reinerovy krajiny....

mnpv ( 3. května 2012 11:53 )

Když někdo dokáže vydělat takové peníze, ať si koupí co mu dělá radost, ne?

gevi ( 3. května 2012 11:42 )

Jestli dojde ke krachu současných hodnot, pak jistě nějaké obrazy a umělecká díla nenabudou na ceně, ale ztratí ji, protože lidem půjde o prosté přežití. Jistě, máme různý vkus (já jsem měl reprodukci tohoto obrazu pět let nad válendou na koleji), ale tvrdit, že tento obraz nemá duši je pro mě nepochopitelné.

gevi ( 3. května 2012 11:39 )

Hahaha, někdo se přežral vtipný kaše.

e.44 ( 3. května 2012 10:29 )

Jedině tak uložit tímhle způsobem peníze pro potomstvo. Jestli tu ještě za sto let Země a lidstvo bude a jestli nedojde ani k totálnímu zhroucení trhu a přechodu na jiné hodnoty, tak tou dobou bude mít možná obraz i trojnásobnou cenu. Do obýváku bych si ho nepověsila. Mám ráda pěkné věci s duší. Ne matlaniny.

Zobrazit celou diskusi