Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší simulant Česka: Dluží 80 nemocnicím 200 tisíc!

Antonín Stecker čtyři roky putoval z jedné nemocnice do druhé
Antonín Stecker čtyři roky putoval z jedné nemocnice do druhé  (Autor: ČTK)
Autor: Ivana Žáková - 
26. dubna 2012
20:08

Vzácnou poruchou, a to chorobnou potřebou být stále opečováván, trpí Antonín Stecker (54) . Proto strávil poslední čtyři roky většinu času v 80 nemocnicích, kde neplatil regulační poplatky ani za pobyt v nadstandardních pokojích. Dnes státu dluží přes 200 tisíc a zpovídá se z toho před soudem.

Tento případ nemá v historii českého zdravotnictví obdoby. „Celé čtyři roky využíval různá zdravotnická zařízení k bezplatnému stravování a přespání, rovněž se nechával ošetřit v ambulancích po celé republice. Celkový počet hospitalizací se vyšplhal na číslo devadesát dva,“ sdělila státní zástupkyně. Z nemocnic Stecker buď utíkal, anebo podepisoval reverzy, aby se ve stejný den mohl přihlásit jinde.

Podle psychiatra Petra Augustina muž trpí velmi vzácnou poruchou zvanou Münchhausenův syndrom. „Jde o vzácné onemocnění, při kterém si pacient vymýšlí různé problémy, předstírá symptomy a nechává se neustále vyšetřovat a hospitalizovat. Prostě má chorobnou potřebu být opečováván,“ vysvětlil psychiatr. Na rozdíl od klasických simulantů není podle psychiatra u těchto lidí motivací získání různých výhod, ale patologická touha po onemocnění a získání statutu pacienta.

Antonín Stecker připustil, že nějaké dluhy v nemocnicích má, ale rozhodně ne ve výši 200 tisíc korun. „Řadu nemocnic jsem navštívil v rámci své pracovní cesty za účelem obchodování s vínem. Nemám ani potřebu dělat někde dluhy,“ tvrdil Stecker soudcům. Trvalé bydliště má v německém Kolíně nad Rýnem a do střední Evropy prý dováží z Itálie spolu se svou manželkou archivní vína. Měsíčně si údajně vydělá sto tisíc. Podle policie ale Stecker žádné peníze nemá a dobře věděl, že poplatky za nadstandardní pokoje nebude schopen uhradit.

zaviracispendlik ( 27. dubna 2012 08:40 )

kdyby byl bubák, tak nu ještě dají invalidní důchod

querty ( 27. dubna 2012 08:20 )

Nechápu přístup našich zdravotních pojišťoven. Na toho podvodníka se muselo logicky přijít nejpozději do půl roka. No to asi hledám logiku na nesprávném místě.

silvervoice ( 27. dubna 2012 05:51 )

Naše antisociální společnost nevytváří možnosti, jak se slušnou cestou uživit, takže masově vytváří lidi závislé na různých úchylných způsobech, jak se uživit, od prostituce po podvody a vraždy. Žijeme v době sociálního nečasu!

anka ( 27. dubna 2012 03:12 )

je to podvodnik

Zobrazit celou diskusi