Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka vlivného čínského politika zavraždila britského obchodníka!

Gu Kajlaj (vlevo) je podle vyšetřovatelů "silně podezřelá" z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda
Gu Kajlaj (vlevo) je podle vyšetřovatelů "silně podezřelá" z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda  (Autor: INT (vpravo))
Autor: Lucie Šulcová - 
11. dubna 2012
16:20

Když se rodina a přátelé dozvěděli o smrti britského obchodníka Neila Heywooda, nemohli tomu uvěřit. Postupně však začala na povrch vyplouvat celá řada nejasností a záhad naznačujících, že šlo o vraždu. Za několik měsíců se ukázalo, že stopy vedou k manželce jednoho z nejvlivnějších čínských politiků.

Neil Heywood měl v Číně velmi vlivné známé. Pracoval jako obchodní poradce, ale také soukromý detektiv v agentuře, kterou založili bývalí britští špioni. S rodinou vlivného politika Bo Si-laje byl ve velmi úzkém kontaktu - jeho manželce Gu Kajlaj radil v obchodních záležitostech a jejich syna protlačil na britskou prestižní školu Harrow.

Pak ale došlo mezi ním a Gu k roztržce a Neil se podle svých přátel začal bát o svůj život. Krátce na to ho našli mrtvého na podlaze hotelového pokoje. Oficiálně bylo oznámeno, že obchodník zemřel na otravu alkoholem, všichni jeho blízcí se však shodují na tom, že téměř nepil. Rodině bylo ale později  řečeno, že zemřel na infarkt. Záhadou však je, proč tedy jeho tělo okamžitě bez pitvy zpopelnili.

Vlivný politik měl patrně vazby i na policii a pokusil se celou událost ututlat a zamést stopy. Přestože Heywoodovi blízcí usilovali o další prošetření, dlouhé měsíce se nic nedělo. V polovině února se však na americkém konzulátu přihlásil šéf policie, která případ vyšetřovala s žádostí o azyl. Přinesl totiž indicie k tomu, že za smrtí obchodníka stojí právě Boova žena.

Spekulací, proč byl Heywood zavražděn, se okamžitě vyrojilo několik. Jako nejpravděpobnější se však jeví verze, že obchodník pomáhal Boovi a jeho ženě prát špinavé peníze a jednoduše věděl příliš mnoho.

Čínský politický systém se tak otřásá v základech. Bo byl okamžitě, jak vyšel skandál najevo, odvolán. Komunistická strana tak s hrůzou vzhlíží k podzimu, kdy má dojít k obměně vedení.

 

Zobrazit celou diskusi