Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrtící tornádo odneslo autobus a rozházelo kamiony

Autor: evak, ČTK - 
4. dubna 2012
12:22

Zuřivá tornáda se v úterý přihnala do texasské oblasti Dallas-Forth Worth a zanechala po sobě spoušť a chaos. S obřími nákladními auty si pohrávala, jako by to byla peříčka. Přírodní živel si vyžádal 17 zraněných, z toho tři jsou ve vážném stavu. Zatím nejsou známy informace o ztrátách na životech.

Kamiony létaly ve vzduchu až několik desítek metrů. Větrné smrště si pohrávaly i s autobusy a osobními auty, které pak končily v obydlených čtvrtích.

 Jednou z nejhůře postižených oblastí je jižní předměstí Dallasu, Lancaster, kde tornáda poškodila na 300 domů. Zraněno tu bylo deset lidí, z toho dva těžce, uvedla policie.

Kroupy o velikosti baseballového míče

Kvůli tornádu byl zastaven provoz na místním mezinárodním letišti, které je osmé nejrušnější na světě. Společnost American Airlines, která má na tomto letišti svou hlavní základnu, zrušila na 400 letů. Přes 110 letadel poškodily kroupy, které dosahovaly velikosti až baseballového míče.

Dallas-Fort Worth je čtvrtou nejlidnatější městskou aglomerací v USA a žije zde 6,3 milionu lidí. Podle místních úřadů je ohromující, že nikdo nebyl zabit vzhledem k síle větru a hustotě osídlení.

Období tornád začalo letos v Americe dříve než obvykle. Tornáda si již vyžádala na jihu země a na Středozápadě již 57 obětí. Odborníci se obávají, že by se mohla opakovat situace z loňska, kdy při tornádech zahynulo na 550 lidí, tedy nejvíc za skoro 100 let.

 

 

marie60 ( 4. dubna 2012 14:06 )

Takový fičák bych nechtěla zažít.Kdyby byli lidi venku, tak by létali jak holubičky.Musel být strašný hukot...brrr

klarkys ( 4. dubna 2012 13:01 )

...tornáda přišla dřív než v loňských letech...???!!! cože? to jsem ještě opravdu neslyšela

hufnagll ( 4. dubna 2012 12:58 )

Já nevím ale podle mne kamion (foto) vypadá jinak

Zobrazit celou diskusi