Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Janoušek nám zničil výhled na Prahu, nadávají sousedé

Autor: Jaroslav Šimáček, Veronika Pukačová - 
30. března 2012
14:13

Bezohlenost a nadutost pražského kmotra Romana Janouška (43) nezná mezí.  Kromě vietnamské řidičky, kterou opilý (2,2 promile) přejel autem, ublížil i dalším lidem. Paní Jitce Perlíkové (84) postavil pár metrů před balkonem velkou bílou zeď.

Je to podivná stavba. Stojí uprostřed starých vilek, obehnaná vysokými zdmi. Moderna, dalo by se říct. Jenže poněkud kontroverzní. Do okolí příliš nezapadá a navíc ty zdi. Majitel evidentně nechce, aby bylo vidět, co se peče v jeho kuchyni.

Z nového souseda Romana Janouška lidé v Podolí radostí do výšky nikdy neskákali. Podnikatel, lobbista, ale také surový řidič - opilec, který minulý týden srazil ženu a svým rozverným rozhovorem s vyšetřujícími policisty dal prostor spekulacím, s kým vším se v české politice kamarádíčkuje, jim totiž zastínil svou vilou výhled na Prahu a sebral slunce.

Nešťastní sousedé: Přišli jsme o skvělý výhled, teď koukáme do zdi

Už tři roky koukají místo na Vltavu a Vyšehrad do bílé zdi, přitom si léta užívali krásný výhled ze svého balkonu. Teď ale mají smůlu. Přímo před jejich okny si Janoušek a šéf ČSA Miroslav Dvořák postavili obrovské vily. Nešťastným lidem ale žádné protesty nikdy nepomohly. "Mají to tu všechno podplacené," jsou si jistí sousedé.

Do roku 2005 si přitom žili obyvatelé domu na Kavčích horách naprosto spokojeně. A ten výhled. Praha jak na dlani, na horizontu Hradčany. Sedávali na balkonu, popíjeli kávu, kochali se okolím. Pak ale přišel Janoušek s tím, že tady bude stavět modernistickou stavbu za desítky milionů korun, kterou nyní od okolí oddělují vysoké zdi.

"Ani to nebyly stavební plochy, ale změnili jim územní plán. Společně s dalšími sousedy jsme si stěžovali na městské části, ale nikdy nám nikdo nepomohl," řekla Blesku důchodkyně Jitka Perlíková (84), která žije ve druhém patře jedné z vil. Ta je naprosto nešťastná z toho, že místo na výhled kouká jen do bílé zdi.

Snažili se zastavit stavbu Janouškovy vily. Marně...

Rodina seniorky se snažila na úřadech i u památkářů stavbu Janouškovy vily zastavit, jenže neúspěšně. Podnikatel se navíc rozhodl, že se rozhodně nebude držet při zemi a dům vyhnal do pořádné výšky. Původně totiž tři patra mít neměl, jenže Janoušek si sehnal dodatečné stavební povolení...

"Slibovali nám, že vršek vily nepostaví a aspoň ze třetího patra vily budeme mít nějaký výhled. To ale nedodrželi," řekl vnuk paní Perlíkové Vladimír Kuna (37). 

Stejně tak je prý nikdo neupozornil na to, že jim před okna postaví stěnu. "V plánech měli skleněnou budovu," stěžuje si pan Kuna. Janoušek se prý nikdy nikoho neptal na to, jestli někoho nebude omezovat.

To v jeho sousedovi, šéfovi ČSA Miroslavu Dvořákovi, se nešťastných obyvatel vil přece jen zželelo. A nebo se jim spíš chtěl vysmát? Namísto výhledu jim totiž nabídl náhradu: "Tehdy přišel a nabízel nám jako odškodnění televizi. Ale ne nějakou moderní, normální malou skleněnou televizi," nadává paní Perlíková s tím, že nabídku samozřejmě nepřijali.

Janouškův palác za desítky milionů

Není bez zajímavosti, že Janouškův palác s třemi nadzemními a jedním podzemním podlažím projektoval Radan Hubička, tedy stejný architekt, který pracoval i na luxusním sídle jiného muže, který rozhodně nemá hluboko do kapsy - Zdeňka Bakaly.

Pozemek koupil Janoušek v roce 2001 za 7,45 milionu korun od Diplomatického servisu, příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí, a výstavba baráku byla zahájena v roce 2005.

Janouškova vila podle památkářů, kteří posuzovali návrh, samozřejmě skvěle zapadá do původní zástavby a podobně jako další podnikatelův majetek je napsaná na jeho manželku Simonu.

Případ Roman Janoušek - vše o lobbostovi a podnikateli čtěte na www.blesk.cz/lide/roman-janousek

rezacek ( 4. dubna 2012 10:04 )

Janoušek je gauner a *** zcela nepochybně. ALE: na tom místě, kde má ten svůj Kreml, byla po desetiletí prázdná velká patrcela. Občas tam přelezli kluci plot a hráli fotbal, lidé z okolí tam sušili prádlo ... To je paní Perlíková tak naivní, že si myslela, že je to nafurt? To má opravdu výhled z domu zapsaný v katastru jako majetek, o který byla připravena? JAnoušek je profláknutej haj.zl, ale z jiných důvodů, ne proto, že stará paní Perlíková kouká do zdi. Ať dje nadávat těm, kdo mu tu hrůzu povolili. A, pokud vím, musela být účastníkem stavebního řízení a uplatnit námitky - kdoví, kolik jí dal Janoušek jako držhubné.

byllu ( 4. dubna 2012 07:19 )

on je ten janoušek fakt na hlavu, to má z toho furt držení mobilu u ucha, opravdu si asi myslí, že je bůh a že může všechno ...

nojasne ( 3. dubna 2012 22:50 )

Nevyhrajete nic, sousední stavebník potřebuje váš souhlas a pokud ho nedáte, může si ho vyžádat soudně. Pokud nebude stavět panelák, ale dům, který bude třeba podobný tomu vašemu, tak těžko můžete třeba namítat, že se nehodí do původní zástavby. Prostě na své stavební parcele si může postavit dům, který bude v souladu s územním plánem a ostatními předpisy. Tom říkám právo.

pgga ( 2. dubna 2012 21:57 )

No..pokud to je architekt "zvucneho jmena"..tak urcite nepripusti svym jmenem postavit zrudnost v historickem centru Prahy... Takze....mozna uplatek hraje nejakou "roli"?

terkatreperka ( 2. dubna 2012 06:35 )

Kdyby pan Janoušek požádal o demolici domu, který stojí za ním, tak věřím, že by mu bylo vyhověno. Za peníze se dá koupit všechno!

Zobrazit celou diskusi