Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Katastrofa na ropné plošině: Uniká plyn, hrozí obrovká exploze

Autor: INT, ČTK, Lucie Šulcová - 
29. března 2012
15:43

V severním moři hrozí ekologická katastrofa! Francouzská těžařská společnost Total tam musela ze své plošiny Elgin evakuovat všech 238 pracovníků. Z podmořského vrtu totiž začal unikat plyn a všichni se obávají, že by mohlo dojít k výbuch a následně k velkému požáru.

Plyn začal z vrtu nekontrolovaně unikat v úterý. Ani dva dny po nehodě však společnost Total neví, jak nejlépe uhasit stálý plamen, který při těžbě ropy slouží nad věží ke spalování přebytečného plynu vyvěrajícího z vrtu společně s naftou. Nyní hrozí, že by se přímo unikající plyn mohl dostat do kontaktu s ohněm a způsobit na plošině výbuch a následný požár.

Katastrofě nyní zamezuje jen příznivě vanoucí vítr, který fouká směrem od plošiny. Vše se ale může změnit, pokud se otočí.

Tvoří se mastné skvrny

Monitorovací letadla, která nad místem pravidelně přelétají, zjistila, že se na mořské hladině poblíž plošiny Elgin vytvořily mastné skvrny. Společnost Total však trvá na tom, že to nemá zatím žádný závažný dopad na životní prostředí.

Ropná plošina stojí 240 kilometrů od skotského přístavního města Aberdeen. Britské úřady vyhlásily nad okolím platformy uzavřenou zónu, kterou nemohou proplouvat lodě a nad níž nesmějí ani přelétávat letadla.

Evakuují i nejbližší plošiny

Kvůli potížím Totalu evakuovala více než stovku svých zaměstnanců z dvou blízkých plošin také společnost Shell.

Únik kondenzovaného plynu může být velmi nebezpečný. Britové stále nemohou zapomenout na tragédii, která se odehrála před 24 lety rovněž u skotského pobřeží v Severním moři. Výbuch a následný požár na ropné plošině Piper Alpha společnosti Occidental Petroleum zabil 167 lidí.

Zobrazit celou diskusi