Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policisté Janouška nepoznali, tvrdí šéf pražského sboru Vondrášek

Autor: Jaroslav Šimáček, map - 
29. března 2012
09:49

"Z rozhovoru s policisty vyplývá, že pana Janouška nepoznali," uvedl šéf pražské policie Martin Vondrášek, který svou funkci navzdory kauze českého lobbisty a podnikatele (prozatím) nesloží, ačkoliv ho k tomu vyzval policejní prezident Petr Lessy. Čeká totiž na řádné prošetření případu.

Policejní ředitel Petr Lessy sice Martinu Vondráškovi, doporučil, aby vyvodil osobní zodpovědnost za příliš přátelský postoj policistů ke kmotrovi Romanu Janouškovi při vyšetřování jeho nehody, Vondrášek však ústředí pražské policie, které šéfuje, opustit nehodlá.

Chce totiž nejprve počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů a teprve pak se prý rozhodne, co dál.

"Já nelpím na své funkci, ale kromě své osobní odpovědnosti mám i odpovědnost za několik tisíc policistů," sdělil Vondrášek České televizi. "Zajímá mě, zda šlo o pochybení systémové, nebo zda se některý z policistů nechal ovlivnit. Pokud ano, jsem připraven přistoupit k rezignaci."

Nezávislý odborový svaz policie mezitím organizuje petici za jeho setrvání ve funkci. Vondrášek je prý schopný a čestný policista, který se nikdy nezapletl s politiky, podnikateli ani lobbisty.

Policisté pochybili, uznává Vondrášek

Své podřízené Vondrášek každopádně zkritizoval. Policisté podle něj pochybili v řadě věcí, třeba když Janouška neodvezli na záchytku: "Rozhodnutí o jeho nezadržení bylo netaktické, špatné."

Vondrášek se však snaží pochopit i Janouškovi povolený telefonát. Policisté si prý chtěli ověřit Janouškovu totožnost. "Telefonoval s někým z rodinných příslušníků, ale vzhledem k jeho stavu se dotyčnému snažil marně vysvětlit, co od něj potřebuje," říká pražský šéf.

Zasahující policisté nicméně zůstávají ve službě, o jejich potrestání se rozhodne, až se prošetří celý případ. "Existuje celá škála různých sankcí," mlžil Vondrášek o jejich budoucnosti.

Tolik diskutovaná Janouškova nehoda se odehrála v pátek v Praze. V Michli nejprve Janoušek naboural se svým Porsche auto vietnamské řidičky (51), jelikož však nechtěl nehodu řešit, rozhodl se, že dotyčnou přejede! Následně se dal na útěk před policisty, kteří jej však na Pankráci dostihli.

mirkazam ( 17. dubna 2012 08:43 )

Chacha..policisté Janouška nepoznali, tak to je opravdu sranda, protože kdyby se to stalo ,,normálnímu " smrtelníkovi, tak už ho táhnou v klepetech...

hejhej ( 29. března 2012 14:18 )

Od kdy policisté přestali ožralé řidiče legitimovat ? Šéf pražského sboru si nevidí do hu.by,když bypouští takové bláboly.

rezacek ( 29. března 2012 13:09 )

 No to si snad dělá srandu !!!! Pokud ho nepoznali, tak je to ještě horší. Copak takhle vypadá standardní chování polišů ke každému, kdo jim ožralý ujede?!? No to se pak nedivím, že ANičku Janatkovou hledali půl roku, až jim ji naservírovala divoká prasata kousek od baráku a že jim zločinci utíkají přes hajzlové okénko. Pokud by ho poznali, tak je jasné, že naše policie je banda neschopných zbabělců a že měli plný (erární) trenýrky z židáka Béma, ale takhle ?!? To mi opravdu rozum nebere.

rezacek ( 29. března 2012 13:05 )

Všichni víme, že schopnost číst je jedna z otázek u policejní zkoušky. Pokud chce ke sboru, musí umět alespoň většinu vekých písmen.

jana999 ( 29. března 2012 12:41 )

že by naši policajti neuměli číst? on janoušek u sebe neměl ani občanku ani řidičák, není to taky trestný čin?

Zobrazit celou diskusi