Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Požár slovenského hradu: Viníci budou platit do smrti?

Autor: INT, Zuzana Rathouská, mivrk - 
28. března 2012
22:59

Škoda, která vznikla při požáru slovenského hradu Krásna Horka, který se stal letos 10. března a při němž shořela většina kulturní památky, byla vyčíslena na cca 196 milionů korun. Je tedy velice nepravděpodobné, že by ji mohli chlapci (11 a 12 let), kteří oheň založili nešťastnou náhodou nedopalkem cigarety, do konce života splatit.

Pokud soud uzná chlapce vinné za podpálení hradu, je možné na nich napáchanou škodu vymáhat. Server Novinky.cz uvádí, jak se k případu vyjádřila mluvčí pojišťovny Generali, Zuzana Hliváková: „Pojišťovna má nárok na stoprocentní vymáhání částky, pokud je právoplatně rozhodnuto o vině osoby, která škodu způsobila.“

Pokud jsou viníci mladší 14 let, budou škodu povinni splácet jejich zákonní zástupci. Ani od těch se ale samozřejmě nedá očekávat, že by byli schopni částku uhradit.

Dva romští kluci si chtěli letos 10. března u hradu Krásna Horka zapálit cigaretu. Od ohně chytla suchá tráva a vzápětí byla v plamenech i střecha kulturní památky. Střecha byla spálena úplně, vnitřky stavby byli poničeny z velké části. Naštěstí se alespoň podařilo zachránit 90% exponátů.

 

janok5 ( 1. dubna 2012 09:08 )

požiar bol účelový ...

rudyptak48 ( 29. března 2012 13:11 )

Qui prosit... komu to prospělo...? Jak dva ušmudlaní cikáni dobyli hrad? Téma ala Nižňanský. To museli běhat jako fretky po střechách celého areálu, když to tak najednou chytlo. Moc tomu nevěřím, i když jsou to čmoudové. Jestli za tím nestojí ještě větší cikáni s pojišťovacím podvodem.

e.44 ( 29. března 2012 11:27 )

No jasněěěěěě. Kastelán slez dolu z kopce k cikánský osadě a tam úmyslně zapálil trávu. Prosim tě, prohlídni si fotky, podívej se na video. Tam je jasně vidět, jak požár postupoval.

buban ( 29. března 2012 10:29 )

Vzhledem k tomu, jakeho etnika pachatele jsou, spis predpokladam, ze budou pozadovat odskodne za vzniklou osobni ujmu (treba ze se pritom sami jeste trochu vic osmahli), pripadne zazaluji kastelana ci slovensky stat za to, ze hrad nebyl proti ohni dostatecne chranen.

hofihofi ( 29. března 2012 09:52 )

To neni zadny dukaz. Nicim nepodlozena uvaha.

Zobrazit celou diskusi