Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Inspektoři si posvítili na Kočkovu matějskou: Devět atrakcí neprošlo!

Autor: Kateřina Kycltová - 
21. března 2012
14:39

Nedávná nehoda na matějské pouti (Blesk informoval), při které se zranily dvě dívky, odstartovala mnohem častější kontroly atrakcí. Česká obchodní inspekce (ČOI) jich prověřila 39 a v devíti případech shledala závady.

Letošní první kontroly, které ČOI provedla, se uskutečnily 6., 7. a 13. března. „Inspektoři prověřili 39 atrakcí patnácti provozovatelů a u devíti z nich zjistili závady,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Zaměřili se na roční povinnou prohlídku a způsob umístění. „Konkrétně byly kontrolovány jednotky pro pasažéry, výška nástupu, pokyny pro zákazníky v českém jazyce a vyrovnání povrchu terénu,“ vyjmenovala Fléglová.

A co bylo špatně? Ve třech případech vysoká nástupní plocha, kvůli níž může dojít při nástupu a výstupu ke zranění, a příliš ostré hrany některých atrakcí. Proti pravidlům byl také neukotvený nafukovací hrad. „Jsou to všechno jen maličkosti. Já o nich vím, ale každý provozovatel si za svou atrakci zodpovídá sám,“ řekl Blesku šéf matějské Václav Kočka starší.

„Závady jsou již odstraněny, pokud tak provozovatel neučiní na místě, musí atrakci zavřít,“ dodala Miloslava Fléglová. Atrakce, na které se minulý týden zranily dvě dívky, z pouti pro letošek zmizela.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mutaky ( 22. března 2012 00:45 )

Polovina kolotočů v ČR je už zdálky nevyhovující, bude se to pořádně kontrolovat, až tam někdo zemře.

vlaku ( 21. března 2012 23:17 )

ČOI se pěkně napakuje a vše pojede dál, ve starých kolejích, pouze s novou revizní zprávou. Kočka není pes. To každý ví, to každý zná ...

e.44 ( 21. března 2012 21:55 )

Táhni s tím svým soutěžním videem k čertu, podvodníku

e.44 ( 21. března 2012 17:32 )

Pokud takový předpis vůbec je, tak je spíš formální, aby poskytoval určité právní krytí, ale plnění nebylo prakticky kontrolovatelné. Co se té tebou zmiňované odborné inspekce týká, ta je z oblasti sci-fi. Skuteční odborníci, co konstrukcím a mechanizmům atrakcí skutečně rozuměj, ti nebudou ztrácet čas v nějakých inspekcích za pár korun (pro ně pár korun), když si výrobou atrakcí vydělaj tak 20x víc. Navíc aby ta inspekce byla k něčemu, musela by se celá atrakce prakticky rozebrat do poslední součástky a zase složit, což by bylo tak nákladné, že by se nenašel nikdo, kdo by byl ochotný to zaplatit. Takže místo toho je to všechno o papírování, které prakticky bezpracně živí spoustu lidí a o odhalování a trestání za bezvýznamné prkotiny. Když dojde k průšvihu, udělá se bububu, aby byla vidět nějaká kontrolní činnost. Opravěj se prkotiny,......no jak píše gogo, vlk se nažere, koza zůstane celá a všichni doufaj, že další průšvih na sebe nechá hodně dlouho čekat.

anka ( 21. března 2012 16:56 )

hm....jeden by rekl, ze to vsechno musi byt pojistene, a ze pojistovna jim prikazuje odborne inspekce a jak casto musi byt provedeny....

Zobrazit celou diskusi