Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pozor na ni: Sopka Etna se v Itálii opět probouzí k životu

Pozor na ni: Sopka Etna se opět probouzí k životu
Pozor na ni: Sopka Etna se opět probouzí k životu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
18. března 2012
22:37

Etna opět chrlí popel a lávu, její dým je viditelný na kilometry daleko. Italská sopka se znovu probouzí k životu a její činnost s napětím sledují obyvatelé nedalekých měst Catania a Taormina. Jde o podívanou, která bere dech. Zvláště lidem, kteří žijí nedaleko.

Nejvyšší aktivní sopka v Evropě, vysoká 3350 metrů, se probouzí ze zimního spánku. Letos jde však již o čtvrtý případ jejích záchvěvů a erupcí.

Vulkanologové jsou zatím se závěry opatrní. Teprve příští dny ukážou, jestli jde jen o malé zívnutí, nebo se Etna hodlá rozburácet víc.

Lidé v jejím okolí však raději zbystřili. Na paměti mají totiž výbuch z roku 2002, kdy se valící láva z vrcholu Etny stala i přímým ohrožením pro horské středisko La Sapienza a erupce Etny si vyžádaly na 15 zraněných.

Italská letiště však zatím činnost nepřerušila.

 

stanislavhahn ( 19. března 2012 16:22 )

kalouskovi pod nohama.

moiaza ( 19. března 2012 08:20 )

Takovou Etnu bychom potřebovali u nás v ČR. Abychom se konečně probudili z té letargie a konečně se vzpamatovali, než bude zle. Abychom konečně tu bandu zkorumpovaných zlodějů vyhnali od svých teplých místeček a koryt. Zatím jen štěkáme se zataženým zadkem. Děláme jen bububu. Až budeme na úrovni Řecka, bude už pozdě.

Zobrazit celou diskusi