Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tymošenkové hrozí další soud: Tentokrát za vraždu!

Julija byla odsouzena k 7 letům za mřížemi
Julija byla odsouzena k 7 letům za mřížemi  (Autor: Bild.de, ČTK)
Autor: CTK, mokk - 
14. března 2012
20:39

Ačkoliv si Julia Tymošenková (50) už odpykává sedmiletý trest za překročení svých pravomocí, teď čelí dalšímu obvinění. Zástupce ukrajinského generálního prokurátora dnes obvinil společnost, kde byla Tymošenková v čele, z nájemné vraždy.

Podle Kuzmina nyní ukrajinská prokuratura podezření zkoumá a zvažuje, zda Tymošenkovou obviní. Bývalá ukrajinská premiérka si v Charkově odpykává sedmiletý trest za překročení úředních pravomocí, v dalších dvou kauzách čelí žalobě.

"Bylo zjištěno, že vrah obdržel peníze od firem kontrolovaných Tymošenkovou a bývalým ukrajinským premiérem Pavlem Lazarenkem," řekl Kuzmin, aniž firmy blíž specifikoval. Lazarenko, někdejší politický spojenec Tymošenkové, v roce 1999 uprchl do Spojených států a požádal tam o politický azyl. V roce 2006 byl v USA odsouzen za praní špinavých peněz, zpronevěru a vydírání, které spáchal ve své vlasti.

Kuzmin o možném podílu firem Tymošenkové a Lazarenka na Šerbaňově vraždě hovořil už loni v listopadu. Tehdy řekl, že vyšetřovatelé zjišťují, zda peníze na účty vrahů převedla osobně Tymošenková. Žádné formální obvinění ale od té doby ukrajinská prokuratura proti Tymošenkové nevznesla.

Tymošenková: Nové obvinění na krku

S novým obviněním na adresu vůdkyně ukrajinské opozice dnes zato v Kyjevě přišla poslankyně vládní Strany regionů Inna Bohoslovská, předsedkyně parlamentní komise, která kauzy Tymošenkové vyšetřuje. Na tiskové konferenci prohlásila, že parlamentní komise shledala ve skutcích expremiérky "příznaky vlastizrady".

Tymošenková se jí měla dopustit podpisem plynové smlouvy z Ruskem v roce 2009, tedy skutkem, za který byla loni odsouzena na sedm let do vězení.
Bohoslovská chce závěrečnou zprávu své komise, která bude obvinění z vlastizrady obsahovat, předložit kyjevskému parlamentu v pátek.

"Pak požádáme ministerstvo zahraničí, aby zprávu rozšířilo svými diplomatickými kanály. Kromě toho ji ukrajinský parlament rozešle všem zastupitelským sborům evropských států, USA, Kanady a dalších zemí," řekla poslankyně.

annakarenina ( 15. března 2012 10:42 )

meverickx ( 15. března 2012 10:01 )

alex0800 ( 15. března 2012 09:52 )

Podepsat smlouvy Z Ruskem... Naučte své redaktory píšící o kravinách alespoň českému jazyku, když je nenecháte psát o podstatných věcech a píšete na politickou objednávku. Hlavně ať se ovce nedozvědí, že totalita přenesená od USA již v některých zemích padla a ty se staly svobodnými!!! Revoluce na Islandu? Kdo z Vás o ní slyšel? Je hrozné číst články, které mohl stejně napsat i bezdomovec z vesnic ve východním Slovensku. Možná by to zvládl i lépe a Plesk by ještě ušetřil

rendyx111 ( 14. března 2012 21:23 )

 Ty seš vůl,ale OK gut

Zobrazit celou diskusi