Chuť na večeři a pak náhlá smrt: Muž se udusil krkovičkou!

„Na stolku za mnou, kde muž seděl, jsme zapálili svíčku,“ řekl majitel restaurace
„Na stolku za mnou, kde muž seděl, jsme zapálili svíčku,“ řekl majitel restaurace  (Autor: Blesk – David Malík)
Autor: Jan Doležal, Tereza Hořínková - 
9. března 2012
06:53

Smrtící večeře v restauraci! Muž (†66) se šel ve středu před půlnocí najíst do baru v Praze 3. Objednal si steak a po pár soustech mu pěticentimetrový kus krkovice vzpříčil v krku. Nešťastník se na místě udusil!

Ve Steak Housu Vendabar v ulici Jana Želivského na pražském Žižkově bylo ve středu večer jako vždy docela živo. Štamgast přišel v doprovodu několika kamarádů krátce před půlnocí a objednal si krkovič-ku s grilovanou cibulí a česnekem – své oblíbené jídlo, které si tam dával pravidelně jednou za čtrnáct dní. Po pár soustech se ale nejdnou začal dusit. „Hrozně zmodral, nejdřív pusa a pak celý,“ popiso-val Blesku majitel restaurace a kuchař v jedné osobě Václav Černý.

Personál restaurace okamžitě zalarmoval záchranku

Přivolaný lékař mohl ale už jen konstatovat smrt. „Jako příčinu určil udušení masem z krkovice. Přes-nou příčinu ale stanoví až pitva,“ sdělila mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. „Nevím proč si dal tak velké sousto, 5 centimetrů to mělo. Doktor k tomu dal propisku, aby se to porovnalo,“ řekl ma-jitel restaurace. Ještě včera odpoledne byl v šoku. Nebylo divu. Vždyť muži jídlo sám připravoval.

Masem se dusil i hokejista NHL David Kočí (30), který se z toho dostal bez následků. Takové štěstí neměl kreslíř Kája Saudek (77) – od roku 2006 leží v komatu.

e.44 ( 9. března 2012 13:41 )

To, že se odborná pomoc dostavila do 4 minut tvrdili ve zprávách. Jinak podle mého laického pohledu může tracheotomie pomoci pouze pokud sousto neuvízne níže, než je místo jejího provedení. Ta doktorka, co se k tomu vyjadřovala, říkala, že je pravděpodobné, že vdechnuté sousto uvízlo ve spodní části hrtanu, případně že se dostalo ještě dál a přímo zablokovalo přístup kyslíku do plic. Ale zcela objasnit to může až pitva.

beda888 ( 9. března 2012 11:48 )

Odborná pomoc do 4 min? Tak to je divné, protože v takových případech je na místě tracheotomie, kdy se jednoduše prořízne hrtan a zavede trubička a je to. Odborníci by to měli znát. Jinak vyoperovanou průdušnici s buřtem mají naloženou v alkoholu i v Ústavu soudního lékařství.

pelagie ( 9. března 2012 11:09 )

Taky jsem znala jednoho, který se udusil husím stehnem ... to je blbá smrt

e.44 ( 9. března 2012 10:51 )

...průdušnici...

e.44 ( 9. března 2012 10:49 )

Poskytnutí první pomoci se ujalo několik hostů a majitel volal pomoc odbornou, která se dostavila do čtyř minut. Přesto už mu nebylo pomoci. Včera to bylo v nočních zprávách. Vyjadřovala se tam k tomu i nějaká doktorka. Říkala, že šlo pravděpodobně o vdechnutí sousta v následku hltání a sousto vlastně prakticky zamezilo okamžitě a úplně přístupu kyslíku do plic, jelikož úplně uzavřelo průdošnici. Prý se to nestává příliš často, tak jeden případ do roka, ale pokud už k takovému zablokování dojde, ani okamžitá odborná pomoc život nemusí zachránit.

Zobrazit celou diskusi