Chuť na večeři a pak náhlá smrt: Muž se udusil krkovičkou!

Smrtící večeře v restauraci! Muž (†66) se šel ve středu před půlnocí najíst do baru v Praze 3. Objednal si steak a po pár soustech mu pěticentimetrový kus krkovice vzpříčil v krku. Nešťastník se na místě udusil!
Ve Steak Housu Vendabar v ulici Jana Želivského na pražském Žižkově bylo ve středu večer jako vždy docela živo. Štamgast přišel v doprovodu několika kamarádů krátce před půlnocí a objednal si krkovič-ku s grilovanou cibulí a česnekem – své oblíbené jídlo, které si tam dával pravidelně jednou za čtrnáct dní. Po pár soustech se ale nejdnou začal dusit. „Hrozně zmodral, nejdřív pusa a pak celý,“ popiso-val Blesku majitel restaurace a kuchař v jedné osobě Václav Černý.
Personál restaurace okamžitě zalarmoval záchranku
Přivolaný lékař mohl ale už jen konstatovat smrt. „Jako příčinu určil udušení masem z krkovice. Přes-nou příčinu ale stanoví až pitva,“ sdělila mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. „Nevím proč si dal tak velké sousto, 5 centimetrů to mělo. Doktor k tomu dal propisku, aby se to porovnalo,“ řekl ma-jitel restaurace. Ještě včera odpoledne byl v šoku. Nebylo divu. Vždyť muži jídlo sám připravoval.
Masem se dusil i hokejista NHL David Kočí (30), který se z toho dostal bez následků. Takové štěstí neměl kreslíř Kája Saudek (77) – od roku 2006 leží v komatu.
To, že se odborná pomoc dostavila do 4 minut tvrdili ve zprávách. Jinak podle mého laického pohledu může tracheotomie pomoci pouze pokud sousto neuvízne níže, než je místo jejího provedení. Ta doktorka, co se k tomu vyjadřovala, říkala, že je pravděpodobné, že vdechnuté sousto uvízlo ve spodní části hrtanu, případně že se dostalo ještě dál a přímo zablokovalo přístup kyslíku do plic. Ale zcela objasnit to může až pitva.