Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejsilnější sluneční erupce zasáhly Zemi: Hrozí výpadky elektřiny i pád letadel

Kvůli erupcím hrozí výpadky elektřiny a narušení navigačních systémů, či tras letových linek
Kvůli erupcím hrozí výpadky elektřiny a narušení navigačních systémů, či tras letových linek  (Autor: ČTK)
Autor: INT, hor - 
8. března 2012
16:48

Slunce bouří a vybuchuje. Podle vědců nejvíce za posledních pět let. Neznamená to ale, že bychom se více ohřáli. Hrozí nejenom výpadky elektřiny, ale i narušení činnosti rozvodných sítí, navigačních systémů či tras letových linek. První částice ze silné sluneční erupce zasáhly Zemi už včera!

Vesmírným sondám nyní hrozí, že proud nabitých částic poškodí jejich citlivé přístroje. Družice ale mohou mít problém i s navigací, protože mnoho z nich určuje svou polohu pomocí senzorů sledujících hvězdy. Problém už například postihl evropskou sondu Venus Express, která obíhá Venuši.

Příčinou erupcí je výrazná sluneční skvrna, která má průměr odpovídající asi devíti průměrům Země. Pozorovat ji je možné dalekohledy s filtry, které odcloňují značnou část slunečního světla. Skvrna se objevila na okraji severovýchodního slunečního kotouče v sobotu 3. března a pozorovatelná bude ještě zhruba devět dní.

Mnoho slunečních erupcí je mírných a nezpůsobí na Zemi žádné škody. Z minulosti je ale známo několik výjimek. V roce 1989 například elektromagnetická bouře způsobila rozsáhlý výpadek elektřiny v Quebeku, který postihl šest milionů lidí.

gogo ( 8. března 2012 21:46 )

Tak se zase zklidníme ... konec světa přijde později ... a od slunce to nebude ....

Zobrazit celou diskusi