Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická srážka rychlíků v Polsku: Zpověď Čechů, kteří přežili

Autor: INT, hor, zunk - 
6. března 2012
05:50

Student Marek Sikora (21) a Hana Lipusová jsou jediní Češi, kteří zažili na vlastní kůži tragickou sobotní srážku vlaků v Polsku. Marek se s lehkými zraněními léčí v polské nemocnici.

Marek se právě vracel z taneční soutěže z Varšavy do Krakova. „Cesta byla klidná, lidé pospávali a v kupé nás sedělo šest,“ popsal student průběh cesty. Vlak jel už několik hodin a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo něco stát. A pak, v 20:57, se to stalo. „Najednou přišel obrovský náraz a já vyletěl ze sedadla. A všechno zhaslo,“ vypověděl mladý student pro polský server Fakt.pl.

Probral se v nastalém zmatku. A ve tmě. Po nárazu totiž zhasla světla. „Matně jsem slyšel ženu, která sténala a křičela, že její dítě nedýchá. Lidé se snažili rozbít sklo, ale nešlo jim to,“ pokračoval ve vyprávění Sikora. A to bylo poslední, co si ze srážky vlaků u obce Szczekociny pamatuje. Pak ztratil vědomí.

Halina, která jela opačným směrem, z Krakova do Varšavy, měla velké štěstí, nic se jí nestalo. O pár metrů dál ale cestující zemřeli. „Po nárazu jsem měla pocit, jako by se na mě valila lavina kamení. Pak jsem si uvědomila, že je to rozbité sklo,“ uvedla Halina pro Českou televizi. Neví přesně, jak se dostala ven, nejspíš jí pomohli spolucestující nebo místní lidé, kteří jako první začali zraněným pomáhat.

Marek Sikora se probudil až na lůžku v nemocnici. Tam se dozvěděl tragickou bilanci – 16 mrtvých a skoro 60 zraněných. Neměl telefon, doklady, nic, pouze to, v čem přijel. „Spolubydlící mi půjčil telefon, abych mohl zavolat rodiče, kteří o mně nic nevěděli,“ dodal Marek, který má zlomenou klíční kost a zraněnou pravou nohu. „Jsem rád, že jsem naživu,“ dodává smutně student.

Zobrazit celou diskusi