Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Tohle jsou Češi z parníku hrůzy Costa Allegra

Autor: ČTK, ljš - 
1. března 2012
14:47

Čtyři dny utrpení v nesnesitelném horku, zápachu z toalet, bez jídla a strachu z pirátů jsou u konce. Všichni čtyři Češi, kteří prožívali plavbu hrůzy na italské lodi Costa Allegra, jsou již v bezpečí. Blesk.cz se ozvali rodiče Richarda Svobody (41), který se plavil na luxusním parníku s přítelkyní Janou Polákovou. "Poznali jsme jeho kufr," radoval se pan Svoboda, když zahlédl synovo zavazadlo mezi tisícovkou dalších v přístavišti na Seychelách.

Richard Svoboda se okamžitě po přistání lodi Costa Allegra v přístavu seychelského ostrova Mahé ozval rodičům do Děčína. "Jsou všichni v pořádku, právě dorazili," sdělil Blesk.cz Richardův otec.

"Jsou rádi na pevnině, ale domů se rozhodně nechystají. Chtějí na Seychelách ještě zůstat a dovolenou si pořádně užít," líčil první informace od syna pan Svoboda. Druhá dvojice Čechů je podle Svobody z Moravy. Také oni plánují dovolenou si prodloužit. Zpáteční letenky mají totiž až na polovinu března a navíc z Itálie.

Na palubě lodi, které v pondělí u madagaskarských břehů vysadily motory po požáru, se plavilo 1049 cestujících a členů posádky.

K největšímu seychelskému ostrovu Mahé vlekla kolos rybářská loď Trévignon. Z místa nehody muselo porouchané plavidlo urazit kolem 350 kilometrů. Cestující na lodi se ještě ráno museli obrnit trpělivostí. Plavidlo více než dvě hodiny složitě manévrovalo, aby do samotného přístavu vplulo, protože nemělo vlastní pohon.

Po vylodění budou mít cestující na výběr, zda se chtějí ze stresujícího zážitku zotavit v některém ze seychelských hotelů, nebo se vydají připravenými leteckými spoji zpátky do Evropy.

Majitelem lodi je rejdařská společnost Costa Crociere. Té patří i přibližně čtyřikrát větší loď Costa Concordia, která v lednu s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotala u italských břehů. Při neštěstí, které podle vyšetřovatelů zavinilo nezodpovědné chování kapitána, tehdy zahynulo 32 osob.

dfghjk ( 2. března 2012 09:05 )

Jsou to hrdinové, měli by dostat vyznamenání za statečnost a doživotní rentu. A loď hrůzy bych nechal potopit i s personálem, hlavně kapitána, který prý v době nárazu na útes sou ložil se psem.

almr ( 1. března 2012 20:24 )

http://byznys.lidovky.cz/cesko-ma-nejdrazsi-volani-a-nejhorsi-sit-ctu-s-tim-nic-nedela-pl0-/firmy-tr hy.asp?c=A120301_154923_firmy-trhy_nev

jahodove_ticho ( 1. března 2012 18:58 )

oni maj kufr jako nikdo jiný na světě? no budou ve vatě, ale že by až tak

kolemjdouci_clobrda ( 1. března 2012 17:17 )

Róznbergovic online

dfghjk ( 1. března 2012 17:00 )

Fakt hrůza, kapitán se určitě taky kur vil s nějakou pašažerkou, místo aby hasil požár na své lodi. A že jeho loď byla celou dobu ohrožena somálskou pirátskou stranou je mu taky jedno. Za takové cestování by měly námořníci platit cestujícím a né naopak. Hamba!

Zobrazit celou diskusi