Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spálili mu otce bez souhlasu: Nikdo se ani neomluvil!

Petr Mikeš se soudí s nemocnicí. Tělo jeho otce prý nechali spálit a rozprášit.
Petr Mikeš se soudí s nemocnicí. Tělo jeho otce prý nechali spálit a rozprášit.  (Autor: Blesk - Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pekařová - 
29. února 2012
15:14

Bez mého vědomí spálili otce a rozptýlili jeho popel, přestože chtěl být uložen do rodinné hrobky! S touhle stížností přišel k soudu Petr Mikeš (34) z Hradce Králové. Obvinil hradeckou nemocnici z nakládání s tělem zemřelého bez jeho souhlasu a žádal půl milionu korun odškodného a omluvu.

Mikešovi nejvíc vadí, že nemohl splnit otcovu poslední vůli, a kvůli tomu trpí psychickými problémy. Soud ale jeho požadavek zamítl.

Žalobcův otec Josef Mikeš (†57) zemřel před dvěma a půl lety. Mrtvého muže našli lidé za budovou hradecké univerzity. Soudní pitva vyloučila násilnou smrt. Muž údajně zemřel na krvácení do mozku, a to v době, kdy jeho syn seděl v kriminále v Příbrami a odpykával si trest za řízení bez papírů.

O smrti táty se Petr Mikeš dozvěděl až po týdnu. Když se zajímal o pohřeb, hradecký sociální odbor mu sdělil, že s tělem otce nemůže nakládat, dokud k tomu nevydá souhlas státní zastupitelství v Hradci Králové. Ten ale obdržel až po měsíci, v době, kdy tělo předal Ústav soudního lékařství hradecké nemocnice pohřební službě. Ta jej spálila a popel rozptýlila.

„S tátou naložili jako se zvěří. Nemohl jsem splnit jeho přání a dát urnu do rodinné hrobky. Ani nevím, kde je rozptýlený. Jsem z toho špatný. Stresuju se, nemůžu spát,“ řekl pozůstalý syn.

Nemocnice nařčení muže odmítla. „Je rozdíl tělo vydat k uskladnění a spálit,“ uvedl právník špitálu. „O pohřeb se měl postarat městský úřad. Ten kdyby zažaloval, tak by patrně uspěl,“ uzavřela soudkyně Věra Adámková.

„Samozřejmě to nenechám být a odvolávám se. Nelíbí se mi, že si to přehazují jako horký brambor,“ komentoval rozsudek Mikeš.

doktormediciny ( 1. března 2012 13:45 )

O tom musí někdo vědět...Jinými slovy. Tattíbnek uvedl jako nejbližší příbuznou třeba nějakou družku, nebo bratra a pod. Za těchto okolnosdtí syn přijde z vězení a bác..

doktormediciny ( 1. března 2012 13:44 )

Ovšem lidsky posuzovánp.Pokud byl odsouzen za řízené bez papírů/ tedy zřrjmě neměl oprávnění/ je to dost velký trest.. Z věznice dávají propustky. Ovšem o tom musí někdo věd+ět...

cornela ( 29. února 2012 19:37 )

měl být na svobodě a zařídit si to. No jo těd chce peníze, vůbec bych mu nevěřila co si otec přál a další řeči, chce z toho vyrazit prachy

milanladislav ( 29. února 2012 15:59 )

Myslím si že podle předpisu o pohřebnictví má být urna 1 rok uložena a pak když se nikdo nepřihlásí je možno buď rozptyl nebo uložení do společného hrobu.

rezacek ( 29. února 2012 15:53 )

Jo tak on je z toho špatný?!? A chce na tom vytřískat prachy? Nas.rat !!!! Alespoň si zapamatuje, že bez papírů se prostě nejezdí.

Zobrazit celou diskusi