Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok na romskou ubytovnu v Aši: Házeli na ni zápalné lahve!

Po útočnících je vyhlášeno pátrání. (Ilustrační foto)
Po útočnících je vyhlášeno pátrání. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
26. února 2012
09:48

Na ubytovnu v západočeském městě Aš zaútočili v noci dva mladíci, které se nyní snaží policie vypátrat. I když vzduchem létaly Molotovovy koktejly, nikomu se sice nic nestalo. Jde však pravděpodobně o další útok s rasovým podtextem. V ubytovně bydlí totiž především Romové. Připomínalo to případ z roku 2009, kdy čtyři neonacisté podpálili domek ve Vítkově. Málem při něm uhořela malá Natálka.

"Událost se stala kolem 02:30. Pachatelé vysocí zhruba 180 centimetrů zaútočili na asi třípodlažní objekt v Nádražní ulici. Policie po nich velmi intenzivně pátrá," uvedl krajský policejní mluvčí Pavel Valenta pro ČTK.

Začali po ubytovně s převahou romských nájemníků házet zápalné lahve, tzv. Molotovovy koktejly, pak se dali na útěk. Hlasitě se tak spekuluje nad rasovým podtextem kriminálního činu...

Ašský útok totiž výrazně připomněl případ z roku 2009, kdy čtveřice neonacistů zapálila stejným způsobem domek ve Vítkově na Opavsku, kde utrpěla těžké popáleniny tehdy dvouletá Natálka.

Připomnělo to žhářský útok ve Vítkově

Vůbec nejznámější útok na romskou rodinu se u nás stal v dubnu 2009. Čtyři žháři tehdy zaútočili na domek ve Vítkově. Tři zápalné lahve způsobily rozsáhlý požár, který málem pohltil malou Natálku. Podařilo se ji však naštěstí zachránit, utrpěla však popáleniny na 80 procentech těla.

Pachatele v březnu 2011 soud poslal na 20 až 22 let do vězení a verdikt potvrdil v prosinci loňského roku i Nejvyšší soud.

Od roku 2009 však policie ČR zaznamenala útoků na romská ubytovací zařízení víc. Třeba ve Zdibech u Prahy, Býchorech na Kolínsku, Mikulově, Rybářské ulici v Opavě, či v ostravské osadě Bedřiška, kde však mohlo jít spíše o sousedské spory. Vždy však žháři útočili zápalnými lahvemi či pochodněmi.