Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Při Dukově mši vystoupil Martin Dejdar, přihlížela Miroslava Němcová

Autor: pel, lmk - 
26. února 2012
12:08

Úryvkem z proroka Izajáše obdařil kardinála Duku (68) při včerejší mši v katedrále svatého Víta herec Martin Dejdar. Duka sloužil svou první bohoslužbu v nové hodnosti.

V chrámu svatého Víta uctil kardinál Duka faráře Josefa Toufara. Ten byl na přelomu let 1949 a 1950 umučen komunistickým režimem za takzvaný čihošťský zázrak, kdy se viditelně v kostele pohnul kříž.

Včerejší bohoslužby se účastnilo také několik osobností, například Martin Dejdar, který dokonce přečetl úryvek z Bible.

Přihlíželi tomu třeba ministr obrany Alexandr Vondra, generální ředitel České televize Petr Dvořák a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová za doprovodu svého manžela Vladimíra Němce. Ta Dukovi poblahopřála ke jmenování a zmínila přitom jeho těžkou minulost a věznění.

Dominika Duku jmenoval papež Benedikt XVI. kardinálem minulý týden. Je v pořadí 22. církevním představitelem v historii českých zemí, který dosáhl této hodnosti. Společně s jeho předchůdcem v čele české katolické církve, Miloslavem Vlkem, má nyní Česko dva kardinály.

kukuku ( 27. února 2012 12:01 )

To je argumentace primitivů - vyhlásit zásadu platnou jenom pro někoho (tolerovat problémy s církevními grázly) - a když by měla být stejná zásada uplatněna i pro jiné (pro komunisty), tak netolerovat nic.

rudyptak48 ( 27. února 2012 09:51 )

kukuku... tys tak prudce inteligentní, žes našel srovnání s nedávnou dobou. Je lepší rozlišovat, než všechny házet do jednoho pytle. Už samo lidstvo je rozličné, co člověk to originál.

kukuku ( 26. února 2012 21:15 )

Pisálku, rozlišovat církevní činitele a církevní víru je totéž jako rozlišovat marxistickou teorii a nemarxistické chování komunistických funkcionářů.

kukuku ( 26. února 2012 21:10 )

Nějak si odporujete - Tvrdý pravičák bude volit Pirátskou stranu ? Kdyby fanatičtí pravicoví důchodci místo zatínání zubů při volbě ODS raději uvolnili "srovnané" myšlení, tak byste důchod měla zaručeně valorizovaný. A jak ten Bůh u toho vypadal, když Vám to v hlavě srovnával ? Nehrajte si na nějakou morální nadkastu. Slušní lidé jsou slušní, ať jsou věřící nebo materialisté. Nikdo mě nepřesvědčí, že mezi pánbíčkáři je procento slušných lidí vyšší než mezi ostatními. Jenom procento homosexuálních pedofilů mezi kněžími je zaručeně vyšší než mezi zbytkem populace.

1851931 ( 26. února 2012 20:12 )

Víte, jsem tvrdý pravičák, třeba že jsem důchodce. Díky Bohu to mám v hlavě srovnané a v poslední době, vlastně letech jsem volila ODS, třebaže jsem měla zaťaté zuby, nic lepšího jsem neviděla, tak mi to promiňte.Blanča

Zobrazit celou diskusi