Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brno je dražší než Louvre: Ždímáte turisty, primátore!

Autor: Gabriela Peringerová, lmk - 
26. února 2012
05:31

Za evropské peníze v Brně opravili známou funkcionalistickou památku, vilu Tugendhat. Pro Brňany ale i turisty z celého světa pak vstupné zdražili hned o stokorunu. Vila Tugendhat se tak stala jednou z nejdražších památek v republice. I vstupné na slavný hrad Karlštejn je levnější!

Za prohlídku domu a zahrady vily Tugendhat v Brně dají návštěvníci tři sta padesát korun! To je na české poměry přemrštěné, i když je vila jednou z nejvýznamnějších funkcionalistických památek v zemi a dostala se i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Prohlídka známých světových muzeí, zámků a zahrad totiž vyjde o i stovky korun méně.

„Vstupné je dokonce vyšší než do dalších světových památek, které postavili architekti v duchu funkcionalismu. Do Falling Water House v Americe nebo Villy Savoye ve Francii,“ upozornil architekt Jakub Zlámal.

V Brně zřejmě o návštěvníky nestojí. Naopak chtějí vysokým vstupným ovlivnit jejich příliv do vily. „Cena vstupného má i regulativní charakter. Není totiž možné uspokojit velké skupiny turistů najednou. Do vily Tugendhat může vstoupit na prohlídku jen 15 návštěvníků,“ vysvětlil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

„Město o turisty rozhodně stojí,“ tvrdí brněnský primátor Roman Onderka. „Výše vstupného je dána atraktivitou, zachovalostí, výjimečností a servisem pro turisty. Toto vše je u vily na světové úrovni a tomu odpovídá i cena vstupného,“ prohlásil.

sofia1 ( 28. února 2012 22:03 )

Vysoke ceny pro snoby. Vila oslnuje onyxovou stenou a technickou vybavenosti, neobvyklou na dobu, kdy byla postavena. Z hlediska obyvatelnosti a bezpecnosti je zcela nevyhovujici. Je to takova oslava chudoby a nebo tez jak se mezi herci rika - navonena bida. Deti Tugenhatovych meli v teto vile take nekolik urazu a casto z ni prchali do vili sousedni, ktera patrila jejich prarodicum. Z venku je to priserne, ale uvnitr (kdyz se topi) to docela ujde. Zarizeni odpovida vezenskemu standartu nebo marnici. Pro lidi s fantasii a smyslem pro utulnost je to smrt. Musi se to videt. Cena je opravdu premrstena, ale primerena urovni zajemcu o tuto atrakci.Navstevnikum by se tez mela zduraznit skutecnost, ze si prohlizi scizeny objekt, neb vila mela byt jiz davno vracena rodine Tugendhat.

ellora_danen ( 27. února 2012 18:16 )

Pro nás (myslím ČR) je momentálně ještě výhodné dotace čerpat, protože EU nám je ochotna poskytovat peníze ve větší míře, než do ní přispíváme. Pokud ovšem pomineme fakt, že některé dotace zůstanou nevyčerpané (což se děje velmi často) nebo se použijí na úplně jiné věci a pak se musí vracet. Samozřejmě jsou to peníze daňových poplatníků, ale předpokládám, že z valné většiny plynou z bohatších států. Takže já nedávám 1000 a bratr 500, ale prozatím je to právě naopak.

sirena ( 27. února 2012 13:03 )

hugu ( 27. února 2012 12:11 )

Tím nemyslím,že je to špatně,ba naopak dobrá investice do kultúrního dědictví. A stím bratrem je to tak,že já mu dám 1000,on mi dá 500 pod podmínkou co mám s penězi udělat.

pattapuf ( 27. února 2012 08:16 )

Až vstoupí do EU další zaostalé státy, tak peníze našich daňovch poplatníků půjdou zase jim. Ten příspěvek není zas tak od věci.

Zobrazit celou diskusi